Folat, suda çözünebilen bir B grubu vitaminidir. Diğer adıyla B9 vitamini olarak da bilinir.

Folat: Doğal olarak yiyeceklerde bulunan form
Folik asit: Sentetik (laboratuvar yapımı) formu – genellikle vitamin takviyelerinde ve zenginleştirilmiş gıdalarda bulunur.

Folat Ne İşe Yarar?

Folat, vücutta birçok hayati biyokimyasal süreçte rol oynar:

1. DNA ve RNA sentezi

  • Hücre bölünmesi ve yenilenmesi için gereklidir.

  • Özellikle hızlı bölünen hücreler (örneğin bebek gelişimi sırasında) için hayati öneme sahiptir.

2. Amino asit metabolizması

  • Homosistein adlı maddenin metiyonine dönüşümünde görev alır.

  • Bu sayede damar sağlığını korur (yüksek homosistein kalp hastalıklarıyla ilişkilidir).

3. Kırmızı kan hücresi üretimi

  • Kemik iliğinde sağlıklı kırmızı kan hücrelerinin yapımını destekler.

  • Eksikliği megaloblastik anemi adlı bir kansızlık türüne yol açabilir.

4. Gebelikte beyin ve omurilik gelişimi

  • Folat, nöral tüp defekti (spina bifida, anensefali) gibi ciddi doğumsal anomalilerin önlenmesinde kritik rol oynar.

  • Bu yüzden gebelik planlayan kadınlara, hamileliğin ilk haftalarından itibaren folik asit takviyesi önerilir.

Hangi Besinlerde Bulunur?

Doğal folat kaynakları şunlardır:

  • Koyu yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, roka, pazı)

  • Baklagiller (mercimek, nohut, fasulye)

  • Narenciye meyveleri (portakal, greyfurt)

  • Avokado

  • Tam tahıllar

  • Karaciğer (çok yüksek miktarda içerir)

Folat Eksikliği Nelere Yol Açar?

Folat eksikliğinin başlıca oluşturabileceği sıkıntılar şunlardır: