Gündem

Adana kebabını listeye ‘3.’ koydular, ortalık alev aldı!

Araştırmada Adana kebabının üçüncü sırada yer alması kentte tepkiye neden olurken, kebapçıların ve ziyaretçilerin açıklamalarında ürünün daha üst sıralarda yer alması gerektiği belirtildi.

Türkiye genelinde coğrafi işaret tescilli ürünlerle ilgili yapılan araştırmada Adana kebabı, Gaziantep baklavası ve Malatya kayısısının ardından üçüncü sırada yer aldı. Sonuçların açıklanması üzerine Adana’da kebapçılar ve vatandaşlar, listenin kentteki algıyı karşılamadığını belirterek tepki gösterdi. SIRALAMA TARTIŞMA YARATTI Coğrafi işaret tescilli ürünlerin bilinirliğini ölçmeye yönelik araştırmada yüzde 26 ile Gaziantep baklavası ilk sırada yer aldı. Malatya kayısısı yüzde 14 ile ikinci, Adana kebabı yüzde 8 ile üçüncü, Antep fıstığı ise yüzde 7 ile dördüncü sıraya yerleşti. Sonuçların paylaşılmasının ardından Adanalı kebapçılar ve vatandaşlar listenin “yanlış ve eksik” olduğunu dile getirdi.

LOBİ ETKİSİNE İŞARET EDİLDİ Kebapçı Yaşar Aydın, listeyi görünce şaşırdığını belirterek “Bu işler lobi işidir. Kimin lobisi kuvvetliyse o şehrin, o bölgenin lezzetini ön plana çıkartır. Bu bir gerçektir. Bu lobi işi her yerde var” dedi. Aydın, Adana kebabının dünya genelinde yaygın bir lezzet olduğunu ifade ederek “Dünyada Adana kebap olmayan hiçbir ülke yoktur. Her ülkede Adana kebap vardır. 10 restorandın 7’sinde Adana kebap vardır ve coğrafi değeri en yüksek olan ürün Adana kebaptır. Bizim lobilerimiz zayıf kalıyor” sözlerini kullandı. Aydın, bazı çevrelerin Adana kebabına yeterince yer vermediğini ifade ederek “Bazı lobiler Adana kebabı dışlıyorlar” dedi. Kente özgü değerlerin korunması gerektiğini hatırlatan Aydın, “Kendi değerimizi korumak için kendi kebapçılarımızı korumamız lazım” ifadelerini kullandı.

ZİYARETÇİLERDEN ADANA KEBABA DESTEK GELDİ Adana’ya kebap yemek için şehir dışından gelen ziyaretçiler de listenin ilk sırasında Adana kebabının yer alması gerektiğini söyledi. Malatya’dan gelen Buğra Maraş, “Benim aklıma da Adana kebap gelir. Adana kebap 1. sırada olmalıydı” dedi. Tekirdağ’dan gelen Semih Muştu, “9 saatlik yoldan kebap yemek için geldik. Kayısı güzel bir ürün ama kimsenin durduk yere kayısı yemeye gittiğini düşünmüyorum. Ancak Adana kebap yemek için Adana’ya geliyoruz” diye konuştu. Ahmet Oğuz Taşlı ise “Adana kebap 1. sırada olmalı. Benim aklıma kayısı gelmezdi. Adana kebap anlatılmaz, yaşanır” ifadelerini kullandı.