Gündem

Dikkat! Tüketmeye devam ederseniz depresyona girebilirsiniz

Yeni bir araştırma, gazlı içeceklerin bağırsak mikrobiyomu üzerinde değişikliklere yol açarak depresyon riskini yükseltebileceğini ortaya koydu. Özellikle kadınların bu etkilerden daha fazla etkilendiği bildirildi.

"Gazlı İçecek Tüketimi ve Bağırsak Mikrobiyomu Değişikliklerinin Aracılık Ettiği Depresyon" başlıklı çalışmada, depresyon tanısı almış 18-65 yaş arası 405 kişiyle sağlıklı 527 kişilik kontrol grubunun bağırsak florası karşılaştırıldı.

NYPost’un haberine göre, Eggerthella ve Hungatella bakterilerinin depresyon tanısı alan kişilerde daha yoğun olduğu belirlendi. Bu bakterilerin gazlı içecek tüketimiyle bağırsak florasında arttığı tespit edildi.

Çalışmanın başyazarı Dr. Sharmili Edwin Thanarajah, cinsiyetin bağırsak mikrobiyomu üzerinde farklı etkiler yarattığını ve kadınların gazlı içeceklerin olumsuz etkilerine karşı daha hassas olduğunu vurguladı.

Bilim insanları, gazlı içecekleri “yaygın ama önlenebilir bir risk faktörü” olarak tanımlayarak doktorların hastalarına dengeli beslenme kapsamında bu ürünlerden uzak durmalarını tavsiye etmeleri gerektiğini belirtti.

Brezilya’da yapılan başka bir araştırma ise günde yalnızca bir diyet gazlı içecek tüketmenin bile beyin fonksiyonlarında gerileme riskini artırabileceğini gösterdi. Uzmanlar ayrıca aspartam gibi yapay tatlandırıcıların uzun süredir kanser ve kalp rahatsızlıklarıyla ilişkilendirildiğine dikkat çekti.