Seyahat

Dünyanın en meşhur 10 Türk yemeği

Türk mutfağı; lezzeti, besleyiciliği ve görsel şölenleriyle dünya mutfaklarının arasından sıyrılarak kendine özel bir yer edinirken yüzlerce yıllık gelene dayanan işte lezzetler.

Döner Kebap Dünyanın neresine giderseniz gidin kolaylıkla bulabileceğiniz, en ünlü yemeklerimizin başında yer alıyor. Ne kadar “kebap” dendiğinde bizlerin akıllarında birden fazla çeşit yemek canlansa da yabancılar için döner olarak yer edinmiş. Pişirimi, sunum şekli ve lezzetiyle yabancıların gözdesi.

Baklava Dünyada Türk mutfağı denilince başı çeken ikinci yemek; Baklava. Şerbetli tatlı denilince hafızalarda beliren tatlıların şahı baklava yine dünyanın her köşesinde rahatlıkla bulunuyor. Midemizden önce gözümüzü doyurmaya yeten sunumuyla Asya’dan Avrupa’ya birçok turistinde gelme nedenlerinden biri.

Şiş Kebap Hem kırmızı etli hem de tavuk etiyle yapılan versiyonlarıyla yurt dışında da büyük ilgi gören şiş kebap Arap ve Yunan mutfaklarında da yer alıyor. Fakat yanında sunulan pilavı, salatası ve soslarıyla Türk şiş kebabı diğer kebaplar arasından sıyrılarak ayrı bir yere sahip.

Lahmacun “Turkish Pizza” olarak da bilinen ancak yapısı ve içeriğiyle pizzadan tamamen uzak. Lahmacunun pişirimi, çıtır çıtır hamuru lezzeti ve yeme biçimiyle yabancılar arasında popüler bir lezzetimiz.

İskender Kebap Bursalı bir kebapçıdan aldığı ismiyle İskender; ince kıyılmış eti, pidesi, domates sosu ve altın dokunuşu olan tereyağı ve yoğurt servisi ile yurt dışında talep edilen yemeklerimizin başında.

Zeytinyağlı Sarma Binlerce yıllık bir tarif olarak mutfaklarımızda yer edinmiş olan yaprak sarma her Türk’ün kalbini fethetmiştir. Yanında yoğurt ile atıştırmalık gibi yenebilen sarma dünyaya yayılan Türk yemeklerinden biri.

Köfte Türkiye’nin hemen her yöresinde kendine özgü bir çeşidi bulunmasına rağmen, dünya genelinde "köfte" başlığı altında toplanır. Kebap türlerinde olduğu gibi, köfteler de genellikle yeşillik, pilav ve pide eşliğinde servis edilir. Yurt dışındaki ise bu lezzet çoğu zaman “Turkish meatball” adıyla anılmakta.

Künefe Ünü ilke sınırlarını aşan bir diğer lezzetimiz Künefe. Çıtır tel kadayıfı, özel peyniri, antep fıstığı, şerbeti ve kaymak ile servisiyle hem şerbetli hem de serinletici bir lezzet.

Mantı Asya’nın birçok bölgesinde farklı çeşitleriyle bilinen bir lezzet olmasına rağmen mantı; şekli, iç harcının kıvamı, sarımsaklı yoğurt ve baharatlı yağ sosu ile diğer mantılar arasında sıyrılarak merak edilen ve sevilen tatlarımız arasında yer alıyor.

Kumpir Türk sokak lezzeti denince akla gelen yemeklerin başında yer alan kumpir kendine dünya tarafından da büyük bir ilgi görüyor. Fırında pişirilen patatesi ile içeriğini tamamen kendi damak zevkinize göre ayarlayabileceğiniz bir lezzet.