Harvardlı uzmandan uyarı: Bu katkı maddeleri sizi daha da acıktırıyor
Harvard Üniversitesi’nden beslenme uzmanı Dr. Amy Shah, market raflarındaki birçok ürünün insanların beyinlerini etkileyerek daha fazla yemeye ittiğini ve iştahı artırdığını söyledi. Shah, rafine şekerden MSG’ye kadar birçok katkı maddesinin tehlikesine dikkat çekti.
BEYİNDE AŞIRI UYARIM YARATAN MADDE: MSG
Shah, monosodyum glutamat (MSG) maddesinin tatlandırıcı olarak birçok aromalı gıdaya eklendiğini belirtti. Bu maddenin pankreası daha fazla insülin salgılamaya zorlayarak kişilerin kendini aç hissetmesine neden olduğunu söyleyen uzman, MSG’nin obezite ve diyabet gibi hastalıklarla ilişkili olduğuna dikkat çekti.
Raf ömrünü uzatmak için işlenen rafine un ve şekerin besin değerlerinin kaybolduğunu ifade eden Shah, bu ürünlerin ani insülin dalgalanmalarına yol açtığını, bunun da çabuk acıkmaya neden olduğunu belirtti.
Shah, özellikle yüksek fruktozlu mısır şurubunun metabolizmayı bozduğunu ve tokluk hormonu olan leptinin salımını baskıladığını söyledi.
Glütenin, özellikle işlenmiş gıdalarda bulunduğuna dikkat çeken Shah, bu maddenin işlendikçe şeker benzeri özellikler kazandığını ve inflamasyonu artırabileceğini aktardı. Ayrıca, glütenin bağırsak sağlığını olumsuz etkileyebileceğini vurguladı.
Daha sağlıklı bir beslenme için glüten ve katkı maddelerinden uzak durulmasını öneren Shah, yerine polifenol içeren bitkisel gıdaların tercih edilmesini tavsiye etti.
Polifenollerin hem toksinleri temizlemeye yardımcı olduğunu hem de kan şekeri seviyesini dengelediğini belirten uzman, şu besinleri önerdi:
Avokado
Kırmızı orman meyveleri
Brokoli
Bitter çikolata
Soğan
Zeytin
Yeşil çay
Sarımsak
Mango
Bakliyat
Keten tohumu
Ispanak
Kekik ve diğer baharatlar
Turunçgiller
Fındık
Acı biber
Kirazlar
Balkabağı