Her tanesi şifa dolu: Mevsimi Geldi, tüketen ay gibi parlıyor...
Kan kırmızı taneleriyle hem gözleri hem sağlığı mest eden nar, tam mevsiminde sofralarda bulunuyor. İşte her tanesinde şifa bulunan bu meyvenin bilinmeyen faydaları…
NARIN FAYDALARI?
Nar, Lythraceae ailesine ait çalı veya küçük ağaçların meyvesi olarak bilinir. İçindeki sulu taneler taze olarak tüketilir ve tatlımsı hafif ekşi tadıyla bilinir. Nar, C ve K vitamini, folik asit ve diyet lifi bakımından zengin olmasının yanı sıra, antioksidanlar ve sağlığı koruyucu bitki madddelerini içerir. 100 gramı yaklaşık 83 kalori, 19 gram karbonhidrat ve 13 gram şeker içerirken potasyum, kalsiyum ve demir açısından da önemli bir besindir. Ayrıca nar, A, C, K ve B vitaminleri ile folik asit barındırır; beta karoten ve polifenoller gibi güçlü antioksidanlar açısından oldukça zengin meyvedir.
NAR YEMENİN FAYDALARI
Sağlık açısından narın faydaları say say bitmiyor… Kan basıncını ve kötü kolesterolü dengeler, kan şekerini düzenler ve kalp ile damar sağlığını koruyan nar, antioksidan etkisi sayesinde bağışıklığı güçlendirir, iltihapları azaltır ve sindirim sisteminin düzenli çalışmasına katkıda bulunur. Göz sağlığını destekler, hafızayı güçlendirir. Cildin genç ve sağlıklı görünmesine yardımcı olan nar, hormonal dengeyi destekler ve artrit gibi iltihaplı rahatsızlıkların semptomlarını hafifletir.
NAR SUYU İÇMENİN FAYDALARI?
Nar suyu kan basıncını düşürür, kötü kolesterolü dengeler, kalp sağlığını destekler ve hücre yenilenmesine yardımcı olur. Hafızayı güçlendirir, cilt sağlığını iyileştirir ve erken yaşlanma belirtilerinin önüne geçer. Nar çekirdeği yağı cildi nemlendirir, elastikiyetini artırır ve kırışıklıkların oluşumunu azaltır. Nar kabuğu soğuk algınlığı ve boğaz ağrısına iyi gelirken, nar ekşisi ve nar sirkesi antioksidan açısından zengin olup kan şekerini dengeler. Nar çiçekleri ise diyabet ve insülin direncinin tedavisinde kullanılır.
NAR YEMENİN ZARARLARI?
Nar bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Şeker oranı yüksek olduğundan diyabet hastalarının kontrollü tüketmesi gerekir. Hamile kadınlar özellikle doktora danışmadan nar tüketmemelidir. Nar, sindirim sistemini destekler, bağışıklığı güçlendirir, beyin fonksiyonlarını geliştirir, yara iyileşmesini hızlandırır ve üreme sağlığını da destekler. Vitamin açısından ise özellikle C vitamini bakımından zengindir olan nar, günlük ihtiyacın önemli bir kısmını karşılar.
NAR ÇAYININ FAYDALARI?
Nar çayı, narın kabuğu, taneleri veya çiçeklerinden elde edilen doğal içecektir. Antioksidanlar açısından zengin olan nar çayı, bağışıklık sistemini güçlendirmeye, iltihapları azaltmaya ve vücutta detoks etkisi yaratır. Düzenli tüketildiği takdirde sindirim sistemini destekler, mide ve bağırsak sağlığını iyileştirir.
NAR PEKMEZİNİN FAYDALARI ?
Nar pekmezi, taze narın suyunun kaynatılarak yoğunlaştırılmasıyla elde edilen doğal besindir. Hem lezzeti hem de faydalarıyla mutfakların vazgeçilmezlerindendir. Doğal antioksidanlar bakımından zengin olan nar pekmezi, hücreleri serbest radikallerin zararlarından korur ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Ayrıca nar pekmezi, içerdiği potasyum, kalsiyum ve demir gibi mineraller sayesinde enerji verir, yorgunluğu alı ve kan yapımına destek olur.