Çanakkale'nin Lapseki ilçesinde yetişen, coğrafi işaretli ve aromasıyla öne çıkan şeftali çitçilerin yüzünü güldürüyor.
Çanakkale'nin Lapseki ilçesinde yetişen ve coğrafi işaretle tescillenen şeftali, aroması ve kalitesiyle yurt dışında rağbet görüyor. Yaklaşık 60-72 ton ihracat hedefleniyor.
Lapseki’de 28 bin 900 dekar alanda şeftali, 9 bin 960 dekarda ise nektarin tarımı yapılıyor. Toplamda 1 milyonu aşkın ağaçla bölge, Türkiye'nin önemli üretim merkezlerinden biri haline gelmiş durumda.
Marmara'nın ılıman iklimi ve deniz etkisi, Lapseki’deki meyve ağaçlarını don riskinden koruyor. Aynı zamanda zengin toprak yapısı, meyvelerin hem verimini hem de kalitesini artırıyor. Bu şartlar sayesinde Lapseki şeftalisi iri, sulu ve aromatik yapısıyla fark yaratıyor.
Yıllardır üretim yapan çiftçi Volkan Yıldırım, bu yıl don olaylarına rağmen fiyatların üreticiyi sevindirdiğini söyledi. Hasat boyunca 16 farklı tür, hem iç piyasaya hem de ihracata gönderilecek.
2020 yılında tescillenen coğrafi işaret sayesinde Lapseki şeftalisinin ününü artırdı. Hasat süreci ise eylül sonuna kadar devam ediyor.