Karadeniz'le özdeşleşen ve bir lezzet klasiği olan Trabzon pidesi, 40 yıllık bir ustanın elinde bambaşka bir boyuta taşındı. Pide ustası Abdulkadir Bektaş, daha önce bölgenin simge lezzetleri olan hamsi ve kuymağı pideyle buluşturarak adından söz ettirmişti. 1984 yılından beri baba mesleğini sürdüren Bektaş, şimdi de sıra dışı bir yeniliğe imza atarak Trabzon'un coğrafi işaretli Yomra elması ile pide yaptı. Bu ilginç lezzet, hem bir sosyal sorumluluk projesinin parçası oldu hem de müşterilerden tam not aldı.
BÖLGENİN TESCİLLİ ELMASI PİDEYE NASIL GİRDİ?
Yaklaşık 40 yıldır pidecilik yaptığını belirten Abdulkadir Bektaş, sürekli araştırma ve yenilik içinde olduklarını kaydetti. Elmalı pide fikrinin ortaya çıkışı ise Yomra Belediyesi'nin başlattığı bir sosyal sorumluluk projesine dayanıyor. Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık, tarihsel bir öneme sahip olan ancak bugüne kadar ön plana çıkmamış coğrafi işaretli Yomra elmasını yeniden canlandırmak için bir proje başlattı. Belediye, bu proje kapsamında hem elma fidelerini yetiştirip vatandaşlara dağıtıyor hem de üretilen elmaları üreticiden para karşılığı geri alıyor.
ESKİ 'FIŞ FIŞ' TATLISI NASIL İLHAM KAYNAĞI OLDU?
Pide ustası Bektaş, "Biz de bu sosyal sorumluluk projesine katkıda bulunmak istedik" diyerek süreci anlattı. Bu lezzeti yaratırken çocukluğundaki bir anıdan ilham aldığını belirten usta, "Bizim eskiden 'fış fış' dediğimiz, yokluk zamanlarının bir tatlısı vardır. Elma ve armutları toplar, kuzine sobalarda ya da ev fırınlarında pişirirdik; o lezzet bambaşka olurdu. Biz de bu geleneği yaşatmak istedik" şeklinde konuştu.
MÜŞTERİLERİN TEPKİSİ NE OLDU?
Abdulkadir Bektaş, bu yeni lezzeti müşterilerine üç farklı şekilde sunduklarını belirtti. Projeye destek olmak amacıyla ilk olarak elmalardan komposto yaparak müşterilerine ikram ettiklerini, ardından da elmayı pideyle buluşturduklarını söyledi. Bektaş, "Çok güzel geri dönüşler aldık, şu anda da elma kompostomuzu ikram etmeye devam ediyoruz" diyerek müşterilerin bu yeni lezzeti çok beğendiğini ifade etti.