Gündem

İstanbul'da 'gıda güvenliği' seferberliği: Vali Gül "sıfır tolerans" dedi, işletmelere kamera zorunluluğu getirildi

İstanbul Valisi Davut Gül başkanlığında toplanan Gıda Güvenliği heyeti, 4 kişinin öldüğü zehirlenme vakaları sonrası işletmelere 7/24 kamera kaydı zorunluluğu, numunelerin 72 saat saklanması ve bozuk ürün satanlara savcılık soruşturması açılması gibi bir dizi sert tedbir kararını duyurdu.

İstanbul Valisi Davut Gül başkanlığında düzenlenen Gıda Güvenliği Toplantısı'nda, son günlerde yaşanan ve 4 vatandaşın hayatını kaybetmesine neden olan zehirlenme olaylarının ardından alınan yeni ve sıkı tedbirler açıklandı. Vali Gül, gıda güvenliği konusunda "sıfır tolerans" ilkesiyle hareket edileceğini vurgularken, tüm gıda işletmelerine 24 saat kesintisiz ses ve görüntü kaydı yapma zorunluluğu getirildi.

"4 VATANDAŞIMIZI KAYBETTİK, TOLERANSIMIZ SIFIR"

İstanbul Valiliği Lale Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıya vali yardımcıları, İBB yetkilileri, Adli Tıp Kurumu Başkanı, ilçe belediye başkanları ve sektör temsilcileri katıldı. Toplantıda konuşan Vali Davut Gül, "Son günlerde ilimizde meydana gelen gıda zehirlenmesi meselesini önlemek için bir aradayız. 4 vatandaşımız ne yazık ki hayatını kaybetti. Bir daha olmaması için bugün bu heyet toplandı" dedi.

2025 yılının ilk 10 ayında 196 bin denetim yapıldığını hatırlatan Vali Gül, "Sadece güvenlik derken asayiş alanını kastetmiyoruz. Sağlık ve gıda güvenliği de bu alana dahil. Gerek gıda gerekse vatandaşımızı ilgilendiren diğer alanlarda toleransımız sıfır" ifadelerini kullandı. Gül ayrıca, vatandaşların işletmelerdeki karekodları okuterek son denetim tarihlerini görebileceklerini hatırlattı.

İŞLETMELERE 'KAMERA VE SES KAYDI' ZORUNLULUĞU

Toplantı sonucunda alınan radikal kararlar dikkat çekti. İstanbul genelinde gıda güvenliğini sağlamak amacıyla şu tedbirlerin uygulanacağı açıklandı:

  • Kamera ve Ses Kaydı: Tüm gıda işletmelerinde 24 saat kesintisiz ses ve görüntü kaydı yapılması ve bu kayıtların 30 gün süreyle muhafaza edilmesi zorunlu hale getirildi.

  • 72 Saat Numune Şartı: Gıda satışı yapan işletmelerin, sattıkları ürünlerden numune alarak bunları 72 saat boyunca saklaması şartı titizlikle denetlenecek.

  • 7/24 Denetim: İl genelinde kurulacak gıda denetim komisyonları, 24 saat esasına göre aralıksız denetim yapacak.

  • Bozuk Ürüne Adli İşlem: Denetimlerde bozuk veya son kullanma tarihi geçmiş ürün sattığı tespit edilen işletmeler hakkında sadece idari işlem değil, savcılığa suç duyurusunda da bulunulacak.

  • Soğuk Zincir ve İlaçlama: Soğuk zincir aksaklıklarına kesinlikle müsamaha gösterilmeyecek. Ayrıca ilaçlama firmaları da sıkı denetime tabi tutulacak.