"ÜRETİM ÖZGÜR, COĞRAFİ İŞARET İSTEYEN BAŞVURSUN”

Son günlerde sosyal medyada ve basında yer alan “İstanbul’da simit satmak için izin alınması gerekiyor” iddiaları üzerine İstanbul Ticaret Borsası, resmi bir açıklama yaparak kafa karışıklığını giderdi. İSTİB Başkanı Ali Kopuz, İstanbul Simidinin 8 Ekim 2025 tarihinde Türk Patent Enstitüsü tarafından mahreç işareti olarak tescil edildiğini hatırlattı. Kopuz, bu tescilin amacının İstanbul simidinin nesillerdir korunan özgün lezzet ve kalitesini garanti altına almak olduğunu ifade etti. Malzeme içeriklerinden pişirme yöntemlerine kadar simidin temel özelliklerinin kayıt altına alındığını belirten Kopuz, bunun hem üreticiyi hem tüketiciyi hem de kültürü koruyan bir sistem olduğunu söyledi.

“SİMİT ÜRETMEK İÇİN İZİN ŞARTI YOK”

Kopuz, tartışmalara neden olan iddialara net bir yanıt vererek şunları söyledi:

“İstanbul’da simit üretmek isteyen herhangi bir fırın, kafe veya pastanenin bizden izin almasına kesinlikle gerek yok. Simit üretimi tamamen serbesttir.” Ancak coğrafi işaretli İstanbul Simidi üretmek isteyen işletmeler için süreç farklı işliyor. Bu işletmelerin İSTİB’e başvuru yapması gerektiğini belirten Kopuz, başvuruların ardından denetim ekipleriyle birlikte üretim süreçlerinin kontrol edildiğini açıkladı. Standartlara uygun üretim yapan işletmelere, simitlerini ‘İstanbul Simiti’ adı altında tescile uygun şekilde etiketleme ve satma izni verilecek.

Thumbs B C 3D81F98C6Bc86084236De1Abfb5E3978

Adli emanet nedir? Adli emanette hangi eşyalar bulunur?
Adli emanet nedir? Adli emanette hangi eşyalar bulunur?
İçeriği Görüntüle

DENETİM SÜRECİ NASIL İŞLİYOR?

Coğrafi işaretli İstanbul Simidi üretmek isteyen işletmeler, belirlenen standartlara uyum açısından iki kurum tarafından denetlenecek. İlki, İstanbul Ekmek Fırıncıları Sanatkarları ve Ekmek Satıcıları Esnaf Odası bir diğeri ise Fatih İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü. Ayrıca Kopuz, “Bu inceleme, yalnızca İstanbul Simidi adını kullanmak isteyenler için geçerli. Standartlara uyan işletmeler coğrafi işareti ambalajlarında ve satış noktalarında kullanabilecek” dedi.

“İSTANBUL’DA SİMİT ÜRETİMİ SERBESTTİR”

Basındaki yanlış bilgilendirmeye dikkat çeken Kopuz, açıklamasını şöyle noktaladı:

“Hiçbir işletme simit üretmek için İSTİB’den izin almak zorunda değildir. Sadece tescilli İstanbul Simidi adı kullanılmak isteniyorsa denetim süreci devreye girer. İstanbul simidi, kültürümüzün önemli bir parçasıdır. Bu lezzetin geleceğe aynı kaliteyle aktarılması için çalışıyoruz.” Kopuz ayrıca coğrafi işaret tescilinin İstanbul simitinin marka değerini artıracağını ve sokak lezzetinin uluslararası bilinirliğine katkı sağlayacağını ifade etti.

Kaynak: haber merkezi