Ekonomi

Tüketici karpuzu tercih etmedi, fiyatlar dip yaptı!

Adana’da soğuk hava nedeniyle tarlada 9-10 liraya inen karpuz fiyatlarının, Kurban Bayramı’yla birlikte artan talep sayesinde tekrar yükselmesi bekleniyor.

Adana’da 150 bin dönümlük alanda ekilen karpuzun ilk ürünleri, hasat sezona girer girmez tarlada 20-24 liradan satılıyordu. Ancak ülke genelinde havaların serin gitmesi tüketimi düşürdü; buna bağlı olarak kilogram fiyatı hızla 9-10 liraya kadar geriledi. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, “İlk hasatta bir nebze talep vardı, ancak soğuklar dalgınlaştırdı alıcıyı” diyerek durumu özetledi.

İhracat Da Sekteye Uğradı

Sadece iç piyasada değil, Romanya, Bulgaristan, Macaristan ve Almanya gibi Avrupa ile Balkan ülkelerinin alım teklifleri de havaların serin seyretmesi yüzünden geri çekildi. Türkiye, dünya karpuz üretiminde Çin’den sonra 4,5 milyon tonla ikinci sırada yer alıyor; ancak dış pazarın durgunluğu Adana’daki üreticiyi de etkiledi. Yüreğir Ziraat Odası, kent genelinde 1 milyon 100 bin ton rekolte bekliyor ancak bu tonajın değerini yakalayabilmek için hava şartlarının da desteklemesi gerekiyor.


Mehmet Akın Doğan, “Kurban Bayramı’ndan sonra hem talebin artacağına hem de fiyatların biraz toparlanacağına inanıyoruz” diye konuştu. Şu anda kumda karpuz hasadı sürüyor; ama bayram sonrası kumdaki ürünler tükendiğinde arz daralacak. “Ancak şu anda karpuz maliyeti ancak kurtarıyor, ciddi bir kâr söz konusu değil. Geçen sene 45 dereceyi aşan sıcakta ürünün bir kısmı zarar gördü; bu yıl hem verim hem de ekim alanı yüksek. Bu yüzden karpuzdan umutluyuz” dedi.

Çiftçi Telefonun Başında Bekliyor

Tarladaki fiyat gerilemesinden en çok etkilenen üreticilerden biri olan Hüseyin Demir ise, “Havalar soğuk, satış yapmakta zorlanıyoruz. Şu an fiyatlar 9-10 liradan alıcı buluyor, en azından maliyeti kurtarıyor. Bayram sonu müşteriler artar diye bekliyoruz” diye içini döktü. Demir, ilk hasatta 20 liranın üzerinde sattığı karpuzun şimdi ancak masrafı karşılamasının, üreticiye moral vermek açısından belirleyici olduğunu söyledi.

Bu Yıl Verim Yüksek

Geçen yıla kıyasla bu sezon Adana’da hem ekim alanı hem de verim bir hayli artmış durumda. Doğan, zirai desteklerle çiftçilerin ürün maliyetini azaltmaya çalıştıklarını ve “Eğer fiyatlar biraz daha yükselirse, bu yıl rekoltenin hayra dönüşebileceğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı. Özellikle yaz aylarının beklenenden sıcak geçmesi durumunda, tüketimde canlanma yaşanacağına dair umutlar yüksek.