Ankara Haberleri

Mamak’ta yerel mirası yaşatan ata tohumu üretimi hız kesmeden devam ediyor

Mamak Belediyesi’nin Üreğil Millet Bahçesi’nde yürüttüğü ata tohumu çalışmaları, yerel tohumların korunması ve sürdürülebilir tarım için oluşturulan üretim alanlarında farklı çeşitlerin çoğaltımı ile gelecek sezonlara yönelik hazırlıkların sürdürülmesiyle devam ediyor.

Mamak Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürlüğü tarafından Üreğil Millet Bahçesi’nde yürütülen ata tohumu üretim ve çoğaltım çalışmaları kapsamında, farklı bölgelerden temin edilen yerel tohumların korunması, çoğaltılması ve gelecek sezonlara hazırlanması amacıyla oluşturulan özel üretim alanlarında faaliyetler devam ediyor. Ekolojik Köy Yerleşkesi içinde bulunan Ata Tohumları Ambarı’nda tohum stokları yenilenirken, 2025 ve 2026 sezonlarına yönelik planlamalar da sürüyor.

ÜRETİM ALANLARINDA FAALİYETLER SÜRDÜRÜLÜYOR

Üreğil Millet Bahçesi’nde yürütülen çalışmalar kapsamında yerel tohumların korunması ve sürdürülebilir tarıma katkı sağlanması amacıyla oluşturulan üretim sahalarında farklı çeşitlerin ekim ve çoğaltım süreçleri takip ediliyor. 2025 sezonunda elde edilen taze tohumlar ambar stoklarına eklenirken, 2026 sezonu için ekim ve dikim planlamaları hazırlanıyor. Bu kapsamda çeşitlerin üretim alanlarına göre dağılımı yapılacak, tohum yenilenme takvimi oluşturulacak ve ekim stratejileri belirlenecek.

YEREL TOHUMLARIN ÇOĞALTIM ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Ata Tohumları Ambarı’nda Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden temin edilen yerel tohumların çoğaltılması amacıyla yürütülen çalışmalar kapsamında, sürdürülebilir üretim hedefi doğrultusunda yeni sezon hazırlıkları sürdürülüyor. Üretim alanlarında takip edilen gelişim süreçleri sonucunda elde edilen sağlıklı tohumlar taze stok olarak ambar kayıtlarına işleniyor.

2025 SEZONU EKİM VE DİKİM ÇEŞİTLERİ YETİŞTİRİLDİ

Mamak Belediyesi tarafından 2025 sezonunda Üreğil Millet Bahçesi’nde balkız oturak fasulye, sultan bamya, acur, mısır, siyah ve beyaz domates, ampul domates, mor dilimli domates, iri köy ve çeri domates, yumurta domates, pembe çeri domates, dolmalık biber, beyaz sırık fasulye ile kara ve beyaz karpuz çeşitleri ekildi. Sezon boyunca tüm çeşitlerin gelişim süreçleri takip edilerek elde edilen sağlıklı ürünlerin tohumları ambar stoklarına yerleştirildi.