Dünya

Migros CEO'sundan korkutan açıklama: 'Gıda krizi kapıda!'

Çiftçiler borç ve maliyetlerin altında ezilerek üretimden birer birer çekilirken, tarımda ithalat baskısı giderek büyüyor. Üretimde alarm zilleri çalarken Migros İcra Kurulu Başkanı Ömer Özgür Tort, “Gıdasız kalma riski var. Satacak ürün bulamayabiliriz” diyerek Türkiye’nin gıda güvenliği konusunda endişelerini dile getirdi.

Tarlada mahsulü kalan ve artan borç yükü ile maliyetlerin altında ezilen çiftçiler, birer birer üretim faaliyetlerinden vazgeçiyor. Bu gelişmelerin üzerine, tarım sektöründe ithalat dalgası hızla yükselirken, ülkenin gıda üretiminde büyük bir tehlike gündeme geldi. Migros İcra Kurulu Başkanı Ömer Özgür Tort, bu kritik tabloya dikkat çekerek, "Gıdasız kalma riski var. Satacak ürün bulamayabiliriz" ifadeleriyle korkutan bir uyarıda bulundu.

Sözcü'den Hülya Keskin Oruçoğlu'nun özel haberine göre Türk İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) tarafından düzenlenen 26. İş Dünyası Zirvesi’nde konuşan Tort, Türkiye’de gıdaya erişim konusunda ciddi sorunlar yaşandığını belirtti. Üretimin istenmediğine vurgu yapan Tort, “Bunun da nedeni, üretici kazanamıyor” diyerek, mevcut üretim temposunun sürdürülemez olduğunu vurguladı. "Bu tempoda gidersek Türkiye’de satacak ürün bulamayabiliriz" diyen Tort, ithalat furyasının bazı sektörlerde yoğunlaşmasına karşın, gıda sektörünün de bu paydaşlar arasına katılma riski taşıdığını ifade etti.

'NE OLUR TARIM SANAYİSİNE YÖNELİN'

Tort, yaşanan temel sorunları "güvenilir gıdaya erişememe", "işlenmemiş gıda enflasyonu" ve "üretecek insan bulunamaması" olarak sıraladı ve bu alanlarda önemli ilerlemeler kaydedilmesi gerektiğinin altını çizdi. Çiftçi yaş ortalamasının 59 olduğunu belirten Tort, “59 yaşına gelmiş çiftçi yaş ortalaması ile hareket edersek yolumuz meşakkatli, hatta olumsuz” sözleriyle durumu özetledi. Sanayicilere seslenerek, “Ne olur tarım sanayisine yönelin. Gıdasız kalma riski var, pandemide, savaş dönemlerinde yaşadık. Ciddi konsantre olmamız lazım. Aksiyona geçmemiz gerekiyor” çağrısında bulundu.

'ÜRÜNÜN İSTANBUL'A GELMESİNİN MALİYETİ 21 LİRA'

Nakliye maliyetlerindeki artışın tarım ürünleri üzerindeki etkisine de dikkat çeken Özgür Tort, "Manşetlerde görüyoruz, ürün Antalya’da 5 lira İstanbul’da 35 lira" açıklamasıyla durumu ortaya koydu. “Basit bir matematiği var, biz anlatamadık. Eğer randımanlı üretmiyorsak sıfır maliyetli bir ürünü İstanbul’da satmanın maliyeti 21 lira. 5 lira ise ürün, üretici üretmeyecek” diye konuştu. Tort, tedarik zincirindeki maliyetleri ve ortak üretim giderlerini azaltmak gerektiğini söyleyerek, “Toplu alanda ürettiğimizde girdi maliyetleri üçte birine düşüyor. Raylı sistem ile nakil yaparsak nakliye de üçte birine düşüyor” şeklinde çözüm önerileri sundu.

Ayrıca, şirket olarak yalnızca pestisit kontrolü için yıllık 350-400 bin dolar harcama yaptıklarını belirten Tort, tarım sektöründeki kalite ve güvenlikle ilgili hassasiyetlerini de ortaya koydu. Bu kapsamda, Türkiye’nin gıda üretiminde karşı karşıya olduğu zorlukların aşılması için acil ve kapsamlı adımlar atılması gerektiğini vurguladı.