İtalya’nın dünyaca ünlü yemeği makarna, Türkiye’de de her yaştan insanın yoğun olarak tükettiği bir besin olarak öne çıkıyor. Doyurucu olması, kısa sürede pişirilebilmesi ve maliyetinin düşük olması gibi nedenlerle Türkiye’de makarnaya büyük ilgi gösteriliyor.
ORAN GİDEREK YÜKSELDİ
Bu konuda yapılan bir araştırma, Türkiye’de makarna tüketiminin hangi boyutlara ulaştığına dair net veriler ortaya koydu. Nefes’ten Yurdagül Uygun’un haberine göre, 2013 yılında kişi başına makarna tüketimi 4,4 kilogramken, 2024 yılında bu rakam yıllık 7,3 kilograma yükseldi.
Pandemi döneminde 7,3 kilogram seviyelerine ulaşan makarna tüketiminin bu kadar yüksek olmasında, insanların alım gücünün düşmesi ve gelirlerinin önemli bir kısmının kira gibi zorunlu giderlere yönelmesi etkili oldu. Gıda harcamalarını kısmak zorunda kalan birçok kişinin, en ucuz besinlerden biri olan makarnaya yöneldiği ifade edildi.
ET TÜKETİMİNDE DÜNYANIN GERİSİNDEYİZ
Makarna tüketiminde ciddi bir artış yaşanırken, Türkiye’de kırmızı et tüketimi ise tam tersi bir eğilim gösteriyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) 2024-2033 raporuna göre, dünya genelinde kişi başına kırmızı et tüketimi 18,1 kilogram iken, Türkiye’de bu rakam 16,6 kilogram seviyelerinde kaldı.