Dünya Bankası tarafından paylaşılan veriler, ülkeler arasındaki ekmek tüketim alışkanlıklarını ortaya koydu. Buna göre Türkiye, kişi başına yıllık 199,6 kilogramlık ekmek tüketimiyle listenin zirvesinde yer aldı.
TÜRKİYE ZİRVEDE, AVRUPA ÜLKELERİ TAKİPTE
Ülkelere göre kişi başına yıllık ekmek tüketimi sıralamasında Türkiye’yi 135 kilogramla Sırbistan, 131,1 kilogramla Bulgaristan takip etti. Doğu Avrupa ve Balkan ülkelerinin üst sıralarda yer alması dikkat çekti.
HİNDİSTAN SON SIRADA YER ALDI
Verilere göre ekmek tüketiminin en düşük olduğu ülke Hindistan oldu. Hindistan’da kişi başına yıllık ekmek tüketimi 1,75 kilogram olarak kaydedildi. Çin, Endonezya ve Brezilya da düşük tüketim oranlarıyla listenin alt sıralarında yer aldı.
KÜRESEL EKMEK PAZARINDA BÜYÜME BEKLENTİSİ
Paylaşılan verilerde, 2025 yılına ilişkin küresel beklentilere de yer verildi. Buna göre, dünya genelinde ekmek üretiminden elde edilen gelirin yıllık yüzde 6,25’lik büyümeyle 533,4 milyar dolara ulaşması öngörülüyor.
KİŞİ BAŞINA YILLIK EKMEK TÜKETİMİ (KG)
-
Türkiye: 199,6
-
Sırbistan: 135,0
-
Bulgaristan: 131,1
-
Ukrayna: 88,0
-
Kıbrıs: 74,0
-
Arjantin: 72,0
-
Yunanistan: 70,0
-
Danimarka: 70,0
-
Polonya: 70,0
-
Portekiz: 70,0
-
İrlanda: 68,0
-
Hollanda: 60,0
-
Macaristan: 60,0
-
Almanya: 57,0
-
Lüksemburg: 55,0
-
Finlandiya: 55,0
-
Rusya: 54,0
-
İsveç: 54,0
-
Norveç: 52,0
-
Fransa: 50,0
-
İsviçre: 48,0
-
Belçika: 47,0
-
Avusturya: 46,0
-
İspanya: 46,0
-
İtalya: 44,0
-
Suudi Arabistan: 39,0
-
Slovenya: 39,0
-
İngiltere: 37,0
-
Meksika: 33,5
-
Japonya: 28,3
-
Güney Afrika: 25,8
-
ABD: 17,0
-
Çin: 5,83
-
Endonezya: 4,70
-
Brezilya: 2,88
-
Nijerya: 2,26
-
Hindistan: 1,75