Türkiye güneşin altında sabırla kurutulan domateslerle dünya sofralarına lezzet taşımaya devam ediyor. 2025 yılının ilk yarısında, Torbalı başta olmak üzere Ege'nin bereketli topraklarında yetişen domatesler kurutularak 93 ülkeye ihraç edildi. Sadece 6 ayda 95 milyon doları aşan gelir sağlayan bu ürün hem üreticinin yüzünü güldürdü hem de Türkiye'nin tarımsal ihracat başarısına katkı sundu.
DÜNYA MUTFAĞINA GİDEN YOL
Ege’nin bereketli topraklarında filizlenen domatesler, yalnızca yerli pazarda değil, dünya sofralarında da lezzet katıyor. Özellikle İzmir’in Torbalı Ovası’nda yetiştirilen domatesler, güneşin altında geleneksel yöntemlerle kurutularak dünyanın dört bir yanına ihraç ediliyor. 2025’in ilk yarısında, bu zahmetli üretim süreci Türkiye’ye 95 milyon dolarlık döviz kazandırdı.
93 ÜLKEYE 31 BİN TONUN ÜZERİNDE KURU DOMATES
Ege İhracatçı Birlikleri verilerine göre, ocak-haziran döneminde Türkiye toplamda 31 bin 589 ton kurutulmuş domates sattı. Bu ürünlerin %90’ı ABD ve Avrupa ülkelerine gitti. En fazla ihracat yapılan ülkelerin başında 22,6 milyon dolarla Amerika Birleşik Devletleri geliyor. Onu, 14,4 milyon dolarla İtalya ve 10,8 milyon dolarla İngiltere takip ediyor.
Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun’a göre, yaş domates kurutularak işlendiğinde tam 10 katlık bir katma değer sağlıyor. Türkiye’de henüz yeterince ilgi görmeyen bu ürün, yurtdışında büyük bir talep görüyor. Özellikle makarna, pizza, salata ve sandviç gibi yiyeceklerde kullanımı yaygın olan kuru domates, gurme mutfakların vazgeçilmezi haline gelmiş durumda.
ZORLU MESAİYLE KURUTULAN DOMATESLER DÜNYA PAZARINDA
Nisan ayında tarlaya ekilen domateslerin temmuzda başlayan hasadı, büyük emek isteyen bir süreci barındırıyor. İşçiler, sabah gün doğumuyla birlikte tarlalarda güneşe serilen domatesleri dilimleyip kurutma işlemlerine başlıyor. Bu zahmetli süreçte her işçi günde ortalama 150 kasa domates kesiyor. Domatesler, tuzlanıp ya da kükürtlendikten sonra yaklaşık bir hafta boyunca güneşte kurutuluyor.
Coğrafi işaretli Torbalı domatesi için bu yıl ihracatta ciddi bir artış yaşanıyor. Olgun’un açıklamasına göre, bu yıl yaklaşık 100 ülkeye kuru domates gönderildi ve siparişlerde adeta bir talep patlaması yaşanıyor. Türkiye’nin tarımsal ihracat kalemleri arasında giderek daha fazla yer bulan kuru domates, önümüzdeki dönemlerde daha fazla ülkeye ulaşarak katma değeri yüksek ürün ihracatında önemli bir rol oynayacak gibi görünüyor.