Elazığ’da üretici Mehmet Salih Kıran, vatandaşların uygun fiyatlı ve organik sebzeye erişimini kolaylaştırmak için önemli bir adım attı. Daha önce merkeze bağlı Alatarla köyünde 3 bin dönüm alanda domates üreten ve kurutarak başta ABD ve Rusya olmak üzere birçok ülkeye ihraç eden Kıran, bu yıl şehir merkezinde 150 dönümlük alanda sebze ekimine başladı.
Ataşehir Mahallesi’nde hayata geçirilen proje kapsamında domates, salatalık, biber ve patlıcan ekimi yapıldı. Yaklaşık 40 işçinin çalıştığı tarlada, ilerleyen günlerde bu sayının 70’e çıkarılması planlanıyor. Kıran’ın en büyük hedefi ise, marketlerde yüksek fiyatlardan satılan sebzeleri vatandaşlara yarı fiyatına ulaştırmak.
Geçmiş yıllarda Alatarla köyünde ürettikleri domatesleri kurutarak yurtdışına gönderdiklerini hatırlatan Kıran, merkeze yapılan bu ekimin tamamen halkın kolay ulaşımı için planlandığını vurguladı. “Köye gelmek vatandaş için zordu. Elazığ halkı sebze almak için dağ köylerine kadar gidiyordu. Şimdi şehir merkezinin içinde organik ve ucuz sebzeyi taze taze alabilecekler” ifadelerini kullandı.
Geçmiş yıllarda Alatarla köyünde ürettikleri domatesleri kurutarak yurtdışına gönderdiklerini hatırlatan Kıran, merkeze yapılan bu ekimin tamamen halkın kolay ulaşımı için planlandığını vurguladı. “Köye gelmek vatandaş için zordu. Elazığ halkı sebze almak için dağ köylerine kadar gidiyordu. Şimdi şehir merkezinin içinde organik ve ucuz sebzeyi taze taze alabilecekler” ifadelerini kullandı.
Elazığ Ziraat Odası Başkanı İbrahim Hacıoğulları da projeye destek verdiğini belirterek, “Eğer bu tarlada sebze ekimi olmasaydı, Elazığ’da sebze fiyatları 50 lirayı çoktan geçmişti. Geçen yıl burada üretilen sebzeler, Hakkari’den deprem bölgesine kadar birçok yere gönderildi. Özellikle Adana, Mersin ve Kahramanmaraş’taki vatandaşların sebze ihtiyacını bu tarlalar karşıladı. Şimdi Elazığ halkı kendi merkezindeki bu tarlaya gelip taze ve ucuz sebzesini alabilecek” dedi.
Hacıoğulları, özellikle Hasan Polat Camii karşısında kurulan bu tarlaya vatandaşların uğramasını tavsiye ederek, “Organik ve sağlıklı sebzeyi doğrudan tarladan almak isteyenler için kaçırılmaz bir fırsat” şeklinde konuştu.
Yaklaşık 150 dönümde başlayan sebze ekimiyle hem istihdam sağlanıyor hem de şehirdeki sebze fiyatlarının dengede tutulması amaçlanıyor. Şu anda 40 kişinin çalıştığı tarlada, sezon ilerledikçe işçi sayısının artması da planlanıyor. Böylece hem Elazığlı işçilere ek gelir kapısı açılacak, hem de vatandaş sağlıklı, taze ve uygun fiyatlı sebzeye kolayca ulaşacak.
Organik tarımın yaygınlaşması ve şehir merkezindeki bu tarz üretimlerin artması, Elazığ’da sebze fiyatlarının kontrol altına alınmasında önemli rol oynayacak gibi görünüyor.