BEYİNDE AŞIRI UYARIM YARATAN MADDE: MSG

Shah, monosodyum glutamat (MSG) maddesinin tatlandırıcı olarak birçok aromalı gıdaya eklendiğini belirtti. Bu maddenin pankreası daha fazla insülin salgılamaya zorlayarak kişilerin kendini aç hissetmesine neden olduğunu söyleyen uzman, MSG’nin obezite ve diyabet gibi hastalıklarla ilişkili olduğuna dikkat çekti.

Raf ömrünü uzatmak için işlenen rafine un ve şekerin besin değerlerinin kaybolduğunu ifade eden Shah, bu ürünlerin ani insülin dalgalanmalarına yol açtığını, bunun da çabuk acıkmaya neden olduğunu belirtti.

Shah, özellikle yüksek fruktozlu mısır şurubunun metabolizmayı bozduğunu ve tokluk hormonu olan leptinin salımını baskıladığını söyledi.

Glütenin, özellikle işlenmiş gıdalarda bulunduğuna dikkat çeken Shah, bu maddenin işlendikçe şeker benzeri özellikler kazandığını ve inflamasyonu artırabileceğini aktardı. Ayrıca, glütenin bağırsak sağlığını olumsuz etkileyebileceğini vurguladı.

Daha sağlıklı bir beslenme için glüten ve katkı maddelerinden uzak durulmasını öneren Shah, yerine polifenol içeren bitkisel gıdaların tercih edilmesini tavsiye etti.

Polifenollerin hem toksinleri temizlemeye yardımcı olduğunu hem de kan şekeri seviyesini dengelediğini belirten uzman, şu besinleri önerdi:

Avokado

Kırmızı orman meyveleri

Brokoli

Bitter çikolata

Soğan

Zeytin

Yeşil çay

Sarımsak

Mango

Bakliyat

Keten tohumu

Ispanak

Kekik ve diğer baharatlar

Turunçgiller

Fındık

Acı biber

Kirazlar

Balkabağı

Editör Hakkında