Marketlerde uzun süredir beyaz yumurtadan daha yüksek fiyatla satılan kahverengi yumurtalar artık raflardan yavaş yavaş kalkıyor. Uzmanlar bu yumurtaların “daha doğal ve sağlıklı” olduğu algısının yanlış olduğunu ve besin değerlerinin beyaz yumurtayla tamamen aynı olduğunu belirtiyor. Fiyat farkı ise yalnızca üretim maliyetinden kaynaklanıyor.

KAHVERENGİ YUMURTAYA VEDA

Market raflarında uzun süredir beyaz yumurtadan daha pahalı satılan kahverengi yumurtalar, yavaş yavaş raflardan kalkıyor. Uzmanlar, bu durumun tamamen tüketici algısıyla ilgili olduğunu belirtiyor.

BESİN FARKI YOK

Uzmanlara göre kabuk rengi besin değerini etkilemiyor. Protein, vitamin ve mineral açısından beyaz ve kahverengi yumurtalar arasında fark bulunmuyor. Fiyat farkı ise kahverengi tavukların daha çok yem tüketmesine bağlı.

“DAHA DOĞAL” YANILGISI TÜKETİCİYİ YANILTIYOR

Kahverengi yumurta, uzun yıllardır köy yumurtasıyla özdeşleştirilip daha sağlıklı algısıyla tercih ediliyor. Ancak tavuğun tüy rengi kabuk rengini belirliyor ve bu durum sağlık açısından ekstra değer yaratmıyor.
Dünya genelinde yumurtaların geri çekilme nedenleri genellikle algı değil, sağlık riskleri. ABD’de salmonella, Avrupa’da fipronil kalıntısı, Japonya’da yanlış depolama nedeniyle yumurtalar toplatılmıştı.

RAFLARDAN KADEMELİ OLARAK KALKACAK

Kahverengi yumurtaların tamamen yasaklanması söz konusu değil. Ancak uzmanlar, bilinçlenen tüketiciyle birlikte sadece üretim koşullarına göre sınıflandırılmış yumurtaların satışının yaygınlaşacağını belirtiyor.

Haber Editörü