Ekonomi

Gürer: yılda 18 milyon ton gıda israfı önlenmeli

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye’de her yıl 18 milyon ton gıdanın çöpe gittiğini belirterek, gıda israfına karşı ulusal seferberlik çağrısında bulundu.

CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de yılda 18 milyon ton gıdanın çöpe gittiğini, bazı araştırmalarda ise bu rakamın 23 milyon tona kadar çıktığını açıkladı. Gürer, dünya genelinde artan açlık ve Türkiye’de derinleşen yoksulluk karşısında gıda israfının ulaştığı boyutların çok yönlü incelenmesi gerektiğini söyledi.

“TOK AÇIN HALİNDEN ANLAMIYOR”

Gürer, dünya nüfusunun 8 milyara yaklaştığını ve yaklaşık 1 milyar insanın açlık tehlikesi yaşadığını hatırlatarak, Türkiye’deki derin yoksulluğa rağmen gıda israfının devam ettiğini vurguladı. Bakanlık verilerine göre çöpe giden atıkların yüzde 50’sinin gıda olduğunu belirten Gürer, okullardan kamu kurumlarına, özel sektörden restoranlara kadar tüm alanlarda israfı önleyici önlemler alınması gerektiğini ifade etti.

EKMEK VE SU KAYNAKLARINDAKİ KAYIP

Gürer, özellikle ekmek israfına dikkat çekerek, su ve tarımsal üretim kaynaklarının boşa harcanmasının Türkiye için ciddi bir kayıp olduğunu söyledi. Su fakiri bir ülke olan Türkiye’nin, tarımdan lojistiğe kadar tüm üretim aşamalarında harcanan emeğin ve kaynakların çöpe gitmesinin kabul edilemez olduğunu vurguladı.

İSRAF ULUSAL SEFERBERLİKLE AZALTILABİLİR

Gıda israfının önlenmesi için ulusal ölçekte seferberlik gerektiğini belirten Gürer, ürünlerin tarlada, nakliyede, pazarda ve raflarda bozulmasıyla büyük kayıplar yaşandığını aktardı. Ayrıca toplu tüketim yerlerinde, otellerde ve evlerde pişirilmiş yemeklerin önemli bir kısmının çöpe gittiğini kaydeden Gürer, tüketim alışkanlıklarının değiştirilmesi ve israfı önleyecek politikaların geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

TARLADAN SOFRAYA GIDA GÜVENLİĞİ

Gürer, tarladan sofraya kadar her aşamada israfla mücadele edilmesinin gıda arz güvenliği açısından kritik olduğunu ifade etti. Tarımda zararlılarla mücadele, ürün depolama koşullarının iyileştirilmesi ve toplu tüketim noktalarında porsiyon kontrolü gibi önlemlerin hayata geçirilmesi gerektiğini dile getirdi. Gürer, “Bakanlık, 18 milyon ton gıda çöpe gittiğini tespit ettiğine göre, sorunun kaynağı biliniyor. Çözüm de mümkün” dedi.