Ayda 10 ton ürün elde eden Çelik, İstanbul genelindeki restoran ve otellere satış yapıyor. Çevreci yöntemlerle gerçekleştirdiği bu üretim modeli, yoğun talep görerek hızla büyüyor.
Uzun yıllar Göcek’te lüks yatlarda çalışan Ömer Çelik, hayatını tamamen değiştirerek tarım sektörüne yöneldi. Topraklı tarım yerine çevre dostu ve verimli bir yöntem olan topraksız tarımı tercih etti. Bu amaçla Kocaeli’nde 5 dönümlük bir alan kiralayarak serasını kurdu.
Ayda 10 Ton Ürün Elde Ediyor
Kurduğu sistemle kıvırcık, lolorosso, yeşil ve kırmızı gül, kırmızı endivyen gibi marul türlerinin yanı sıra fesleğen, nane ve kuzu kulağı da yetiştiriyor. Her ay yaklaşık 10 ton ürün toplayan Çelik, bu yeşillikleri İstanbul’daki otel ve restoranlara ulaştırıyor.
40 Günde Hasat Ediyor
Serasında 68 bin adet ürün yetiştirdiğini belirten Çelik, “Her gün ortalama 400 kilogram hasat yapıyoruz. Bir yılda 10 kez hasat alıyoruz” dedi. Ürünlerinin 40 gün içinde olgunlaştığını vurgulayan Çelik, üretim kapasitesini daha da artırmayı hedefliyor.
İstanbul’un Yeşillik İhtiyacına Katkı Sunuyor
Topraksız seraların İstanbul’un sebze ihtiyacının yaklaşık yüzde 3’ünü karşıladığını aktaran Çelik, “Bu verimi toprakla elde etmek istesek 50 dönüm araziye ihtiyacımız olurdu. Ayrıca bu yöntemle yüzde 90 daha az su harcıyoruz ve hiç ilaç kullanmıyoruz” ifadelerini kullandı.
İstanbul’a yakın konumda üretim yapmanın lojistik avantaj sağladığını belirten Çelik, “Hasat ettiğimiz gün teslimat yapıyoruz. Bu işin geleceği parlak. Kış aylarında ise seramızı ısıtma sistemiyle üretime uygun hale getireceğiz” dedi.