Ünlü programcı Dr. Rangan Chatterjee, Feel Better Live More podcast’inde cerrah Dr. Darshan Shah ile uçak yemeklerinin perde arkasını konuştu. Chatterjee, bir uçuşta kabin hizmetleri müdüründen duyduklarını aktararak, “Her zaman kendi yemeğimi getiriyorum. Uçak yemeklerine yüksek irtifada lezzetli gelmesi için eklenenleri bilseydiniz, hiçbir şeye dokunmazdınız.” dedi.

Dr. Shah ise uçakta verilen yemekleri yediğinde kan şekeri seviyesinin hızla yükseldiğini ve saatlerce yüksek kaldığını fark ettiğini belirterek, “Artık uçak yolculuklarında oruç tutuyorum. Yemeye değmez.” ifadelerini kullandı.

UÇAK YEMEKLERİNDE TAT FARKI

Yüksek irtifada azalan hava basıncı ve kuru kabin havası, tat alma duyusunu zayıflatıyor. Bu nedenle havayolu mutfaklarında yemekler, daha yoğun tuz, baharat ve umami tatlarıyla hazırlanıyor. Umami, domates, mantar ve ıspanak gibi besinlerde bol bulunuyor ve yiyeceklerin lezzetini artırıyor.

SAĞLIK UYARISI

Beslenme uzmanı Ellie Birch, uçak yemeklerinin genellikle aşırı işlenmiş, lif açısından düşük; şeker, tuz ve koruyucu madde açısından ise yüksek olduğunu belirterek, bu durumun sindirim sorunlarına yol açabileceğini söyledi.

Gürsel Tekin canlı yayında mal varlığını duyurdu!
Gürsel Tekin canlı yayında mal varlığını duyurdu!
İçeriği Görüntüle

YOLCULARIN TEPKİSİ

Dr. Chatterjee’nin TikTok’ta paylaştığı podcast klibi 326 binden fazla izlendi. Yorumlarda bazı yolcular, uçak yemeklerinden sonra şişkinlik yaşadıklarını dile getirdi. Havacılık gıda üretiminde çalışan bir kullanıcı ise “Yüksek irtifada tat değiştiği için gıdaların lezzetini test eden laboratuvarlarımız vardı.” dedi. Bazı izleyiciler ise bu konunun sık uçmayanlar için önemli olmadığını savundu.

Kaynak: Haber Merkezi