Antalya Muratpaşa'da 65 yaşındaki Mehmet Şakar, bıçak bileme ustalığını 50 yıldır ilk günkü heyecanla sürdürüyor. Meslek, ailesinde dededen toruna aktarılarak Şakar’a kadar gelmiş ve onun oğlu da işi devam ettiriyor.
"Babamın babası yapıyormuş, onun da babası dedeleri yapıyormuş. Ben 7'nci kuşağım" şeklinde konuşan Şakar, mesleğe 15 yaşında babasının yanında başlamış.
"GENÇLER MESLEĞE İLGİ GÖSTEREMİYOR"

Mehmet Şakar, sektörde en büyük sıkıntının eleman eksikliği olduğunu söylüyor.
"Şu an eleman bulamıyoruz. Çalışmak isteyen olsa 50-60 bin lira maaş veririz" diyen usta, gençlerin mesleğe ilgisizliğinden yakınıyor.
12 SAATLİK YOĞUN MESAİ

Sabah 8’den akşam 8’e kadar çalışan Şakar, müşterilerinin büyük bölümünü restoran, lokanta ve otellerin oluşturduğunu belirtiyor. İş yerinde bıçak bilemenin yanı sıra ızgara, şiş, mangal ve doğrama tahtası satışı ile bakım hizmeti de veriliyor.
"Sabah açıyorum, akşam kapatıyoruz. Kurban Bayramı biraz sakin geçiyor ama diğer günler satışlarımız çok iyi" diyen Şakar, otellere giderek bıçak ve doğrama tahtası bakımlarını da yapıyor.
BIÇAK ÜRETİMİ VE SATIŞINDA MODERNLEŞME

Eskiden bıçaklar tamamen el emeğiyle yapılırken, artık makineler kesim yapıyor ve Şakar sap takımı ile bileme işlemini gerçekleştirip ürünleri paketliyor.
"Bir gün 5 bıçak satıyoruz, diğer gün 300. İç Anadolu ve Doğu’ya 2 bine kadar toptan gönderiyoruz" diyen Şakar, hem bireysel hem toptan satışlarla işlerini sürdürüyor.




