Türk mutfağından iki lezzet daha uluslararası alanda tescillendi. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Hatay’ın ünlü kaytaz böreği ve Gaziantep’in lahmacununun Avrupa Birliği (AB) Coğrafi İşareti aldığını duyurdu. Bakan Yumaklı, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Türk mutfağının bereketi sınırları aşıyor" ifadelerini kullandı. Bu yeni tescillerle birlikte Türkiye’nin AB tarafından tescilli coğrafi işaretli ürün sayısı 40'a yükseldi.
TÜRKİYE’NİN AB TESCİLLİ ÜRÜN SAYISI 40'A ÇIKTI
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, haberi sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla duyurdu. Bakan Yumaklı, “Türk mutfağının bereketi sınırları aşıyor… Hatay’ın Kaytaz Böreği, Gaziantep’in Lahmacunu artık AB Coğrafi İşareti ile tescillendi. Bereketiyle gururumuz, tesciliyle markamız. Hayırlı olsun” ifadelerini kaydetti. Hatay’ın kaytaz böreği ve Gaziantep lahmacununun tesciliyle birlikte Türk mutfağının özgün lezzetlerinin uluslararası tanınırlığının artırılması hedefleniyor.
TESCİL, ÜRÜNÜN KALİTESİNİ VE ORİJİNALLİĞİNİ GARANTİ EDİYOR
AB Coğrafi İşareti tescili, ürünün belirli bir coğrafi bölgeye özgü olduğunu ve o bölgenin kültürel, geleneksel veya doğal özelliklerini yansıttığını resmi olarak garanti eden bir belgedir. Bu tescil, hem üreticiyi hem de tüketiciyi korur ve ürünün kalitesini, ününü veya ayırt edici özelliklerini o bölge ile birleştirir. AB Coğrafi İşareti tescili, ürünlerin orijinalliğini ve kalitesini test ederek sahte ve taklit ürünlerin önüne geçer. Aynı zamanda yerel üreticilere marka değeri kazandırır, ekonomik kazanç sağlar ve tüketiciler açısından güvenilir ve orijinal ürünlere erişim imkanı sunar.





