Tarım ve Orman Bakanlığı krema ve kaymak üretiminde yeni kuralları devreye aldı. Artık tebliğde belirlenen kriterlere uymayan ürünler “krema” adıyla satışa sunulamayacak, etiketlerde ve reklamda şeffaflık zorunlu olacak.

KREMA VE KAYMAKTA STANDARTLAR YENİLENDİ

Bakanlıktan Yeni Düzenleme Sahte Krema Tarih Oluyor1

Tarım ve Orman Bakanlığı krema ve kaymak üretiminde yeni düzenlemeleri Resmî Gazete’de yayımlayarak yürürlüğe koydu. Artık belirlenen kriterlere uymayan ürünlerin reklam, tanıtım ve sunumunda "krema" ifadesi kullanılamayacak.

Bakanlık tebliğe dair açıklamasında, “Tebliğ kapsamındaki ürünler inek, koyun, keçi veya manda sütünden elde edilecek” ifadesine yer verdi. Bu sayede tüketicinin kaliteli ve gerçek süt ürünlerine ulaşması hedefleniyor.

İLAVE YAĞ VE PROTEİN YASAK

Yeni düzenlemeye göre piyasaya sunulan krema ve kaymaklarda süt yağı dışında hiçbir hayvansal veya bitkisel yağ bulunamayacak. Ürünlere süt proteini dışındaki proteinlerin eklenmesi de yasaklandı.

Ayrıca çeşitlendirilmiş kremalarda “taklit ve tağşişe sebebiyet verecek çeşni maddesi” kullanılamayacak. Kaymak ürünlerinde ise doğrudan çeşni eklenmesi tamamen yasaklandı.

Bakanlıktan Yeni Düzenleme Sahte Krema Tarih Oluyor2

ETİKETLER ARTIK DAHA ŞEFFAF

Tebliğle birlikte ürünlerin etiketlenmesi de yeniden düzenlendi. Buna göre tebliğ kapsamı dışında üretilen ürünlerde “krema” ifadesine yer verilemeyecek. İşlem görmüş kremalarda ise gıdanın adı, ürün özelliğine göre tanımlanan adlandırmalar doğrultusunda yazılacak.

Çeşnili kremalarda kullanılan madde ve miktarı, gıdanın adı ile birlikte temel görüş alanında belirtilecek. Fermente veya ekşi krema üretiminde enzim kullanılırsa bu bilgi etiketin bileşen listesinde veya altında yer alacak.

SÜT TÜRÜ VE GÖRSELLER ETİKETTE BELİRTİLMELİ

Bakanlıktan Yeni Düzenleme Sahte Krema Tarih Oluyor3

Yeni kurallara göre kremada sadece tek bir hayvan türüne ait süt kullanılıyorsa, tür adı ürün adıyla birlikte etikette yer alacak ve hayvan görselleri kullanılabilecek.

Farklı hayvan türlerinin sütleri karıştırılarak üretilen ürünlerde ise “inek, koyun, keçi ve manda sütlerinden veya kremalarından üretilmiştir” gibi ifadeler kullanılacak ancak türlerin görsellerine izin verilmeyecek.

Sürülebilir kremalarda ise gıdanın adı en az 3 milimetre punto ile net şekilde yazılacak.

Bakanlık tebliğin yayımlandığı tarihten önce faaliyet gösteren işletmelerin 31 Aralık’a kadar bu kurallara uyması gerektiğini açıkladı. Önceki tarihlerde üretilen ürünler ise raf ömrü boyunca piyasada bulunabilecek.

AYM’den ‘Metin Feyzioğlu’ kararı: Karikatür paylaşımına verilen ceza ifade özgürlüğü ihlali sayıldı
AYM’den ‘Metin Feyzioğlu’ kararı: Karikatür paylaşımına verilen ceza ifade özgürlüğü ihlali sayıldı
İçeriği Görüntüle

Düzenlemelerle birlikte sahte veya yanıltıcı krema ve kaymak ürünlerinin önüne geçilmesi ve tüketici haklarının korunması hedefleniyor.

Kaynak: AA