Sağlıklı beslenme önerileriyle sık sık gündeme gelen Prof. Dr. Canan Karatay, son açıklamasında lahana turşusunun önemine vurgu yaptı. Karatay, “Lahananın turşusu dünyanın en önemli tıbbi malzemelerinden biridir. Kanser ve kalp hastalıklarını önler, Alzheimer’a karşı korur, karaciğeri temizler ve kan şekerini dengeler” ifadelerini kullandı.
LAHANA TURŞUSUNUN SAĞLIK FAYDALARI
Lahana turşusu, hem lezzeti hem de sağlık açısından sunduğu yararlarla sofralarda sıkça tercih ediliyor. İçeriğinde bol miktarda E vitamini bulunmasıyla cilt ve diş sağlığını destekliyor. Ayrıca kalp sağlığını koruyarak damar hastalıklarına karşı etkili oluyor.
Suyunun ağrı kesici özelliğe sahip olduğu bilinirken, kolesterol seviyesini düşürdüğü de ifade ediliyor. Güçlü C vitamini kaynağı olması sayesinde soğuk algınlığına karşı koruma sağlıyor.
EVDE LAHANA TURŞUSU NASIL YAPILIR?
Uzmanlara göre lahana turşusu evde kolayca hazırlanabiliyor. Bunun için 1 adet orta boy lahana, yarım su bardağı kaya tuzu, 3 baş sarımsak, 1 tatlı kaşığı limon tuzu, 1 su bardağı üzüm sirkesi ve su yeterli oluyor.
Lahana yaprakları iri parçalar halinde doğrandıktan sonra kaya tuzu ile ovuluyor ve steril kavanoza dolduruluyor. Sarımsaklar lahanaların arasına yerleştiriliyor. Limon tuzu sirke ile karıştırılıp kavanoza döküldükten sonra su eklenerek kapak sıkıca kapatılıyor.
Kavanoz serin ve güneş görmeyen bir yerde yaklaşık 15 gün bekletiliyor. Süre dolduğunda lahana turşusu sofralarda tüketilmeye hazır hale geliyor.