Yoğurt, cacık, döner ve baklavanın ardından şimdi de Osmanlı saray mutfağının seçkin yemeklerinden hünkarbeğendi, Yunan yemek sitelerinde "efsanevi Yunan yemeği" olarak lanse edilmeye başlandı. Közlenmiş patlıcan, beşamel sos ve kuzu etiyle yapılan bu klasik yemeğin, kökeni görmezden gelinerek Yunan mutfağına aitmiş gibi gösterilmesi tepki topladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İzmir'deki saldırıya ilişkin ilk açıklama
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İzmir'deki saldırıya ilişkin ilk açıklama
İçeriği Görüntüle

Maxresdefault 2-3

KÖKENİ SİLİNDİ, "EFSANEVİ YUNAN LEZZETİ" DENİLDİ

Yunanistan merkezli bir yemek tarif sitesinde yayımlanan içerikte, hünkarbeğendiye dair herhangi bir tarihsel bilgiye veya Osmanlı mutfağına referans verilmeden, doğrudan "efsanevi Yunan yemeği" tanımı kullanıldı. Halbuki adından malzeme seçimine kadar bu yemeğin kökeni, 19. yüzyıl Osmanlı saray sofralarına dayanıyor. Padişah sofralarının vazgeçilmezi olarak bilinen hünkarbeğendi, ismini bizzat "hünkârın beğenmesi" efsanesinden alıyor.

“BU YEMEĞİN ADI BİLE TÜRKÇE!”

Sosyal medyada da büyük yankı uyandıran paylaşım, birçok kullanıcıdan tepki aldı. Türk mutfağı savunucuları, “Bu yemeğin adı bile Türkçe, daha ne olsun?” yorumlarıyla tepkilerini dile getirdi. Daha önce de yoğurt, döner, baklava ve cacık gibi Türk mutfağına ait yemeklerin farklı ülkelere mal edilmeye çalışılması kamuoyunda tartışma yaratmıştı.

Kaynak: Haber Merkezi