Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinde seyretmesi tüm canlıların kimyasını bozdu. Vücutta yaşanan su kaybının yanı sıra sıcak hava bozulan yiyecekler de insanların hastalanmasına sebep veriyor.
Tatilin başladığı bugünlerde aileler çocuklarıyla sahil kenarları ya da piknik alanlarına giderek vakit geçiriyor. Ancak eğlenceli başlayan gün bazen hastanede sonlanabiliyor.
Sıcak havalarda su kaybı insanların metabolizmasını etkileyen en büyük etken. Yaşlılar ve kronik hastalar için bu durum yaz aylarında daha tehlikeli olabiliyor.
Su kaybının yanı sıra sıcak havalarda bozulan yiyecek içeceklere de dikkat edilmesi gerekiyor. Açık alanda satılan yiyecekler bakteri ve virüsleri çoğaltabiliyor. Hijyenin olmadığı yerlerde tifo ve dizanteri gibi hastalıklar görülebilir.
İyi yıkanmamış ya da bekletilmiş bu yiyecekler ishale neden oluyor. Özellikle çocuklarda daha sıklıkla görülen bu durum tehlike boyutunu arttırabiliyor. Yaz ishali önlem alınmadığında ise geri dönüşü olmayan sonuçlar da doğurabiliyor.
Yaz aylarında sık görülen ishalden korunmak için hijyen en temel kural. Tatilin zehir olmaması için ellerin sık sık sabunla suyla yıkanası gerekir. Açıkta satılan yiyecek ve içeceklerin alınmaması. Musluk benzeri yerler yerine kapalı cam şişe suların tercih edilmeli, Çiğ sebze ve meyvenin temizlenmesi son olarak ise bozulma riskinin yüksek olması nedeniyle süt gıdaların tarih ve bulunduğu yere dikkat edilmeli.