"Yerli ve milli" sloganıyla pazarlanan, iktidar mensupları tarafından okullarda çocuklara dağıtılan, kışlalara, polisevlerine ve TEKNOFEST gibi kamuya açık alanlarda satılan Alpedo Dondurma hakkında korkunç bir skandal patlak verdi. BirGün gazetesinden İsmail Arı’nın ulaştığı üniversite laboratuvar analiz sonuçları, halk sağlığını hiçe sayan bir felaketi gözler önüne serdi. Dondurma örneklerinde, insan sağlığını ölümcül düzeyde tehdit edebilecek bakteriler ve "dışkı kaynaklı bulaşma" tespit edildi. Firmanın iddiaları yalanlamasına rağmen, raporun detayları mide bulandırıcı.

Image-1050

LABORATUVAR RAPORU: DONDURMADA HANGİ ÖLÜMCÜL BAKTERİLER TESPİT EDİLDİ?

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nin laboratuvarlarında 1 Ekim tarihinde analiz edilen Alpedo markasının sade dondurma örneği, adeta bir bakteri yuvası çıktı. BirGün’e konuşan Gıda Mühendisi ve Akademisyen Dr. Bülent Şık, rapordaki bulguları tek tek değerlendirdi. Rapora göre dondurmada;

  • Salmonella: Şiddetli gıda zehirlenmesine yol açan bu tehlikeli bakterinin dondurmada hiç olmaması gerekiyor.

  • Listeria monocytogenes: Özellikle hamileler, bebekler ve yaşlılar için ölümcül enfeksiyonlara, hatta düşüklere yol açabilen bu bakterinin tespiti, ürünün kesinlikle tüketilmemesi gerektiği anlamına geliyor.

  • E.coli: Dr. Şık'a göre bu bakterinin varlığı, net bir şekilde "dışkı kaynaklı bulaşmayı" gösteriyor ve üretimde ciddi hijyen sorununun kanıtı.

    Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Karabağ zaferi Kafkasya’da kalıcı barışın kilometre taşı oldu'
    Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Karabağ zaferi Kafkasya’da kalıcı barışın kilometre taşı oldu'
    İçeriği Görüntüle
  • Koliform bakterileri: Hijyen kurallarına uyulmadığını gösteren bir kirlenme sinyali.

  • Staphylococcus aureus: Genellikle personel hijyeni yetersizliğinden bulaşan bu bakteri, ısıl işlemle yok olmayan toksinler üreterek ciddi gıda zehirlenmesine yol açabiliyor.

DR. BÜLENT ŞIK'TAN ACİL ÇAĞRI: "SATIŞI DERHAL YASAKLANMALI!"

Analiz raporunu bir bütün olarak da değerlendiren Dr. Bülent Şık, durumun vahametini vurguladı. Şık, dondurmanın "çok kirli koşullarda üretildiğini ve dışkı ile kontamine olduğunu" belirterek şunları söyledi: "Ortada gıda mevzuatına çok aykırı ve halk sağlığı açısından tehlikeli bir durum var. Bir üründe bu kadar farklı çeşit patojen bakterinin bulunması gerçekten ürkütücü. Bu durumun anlık değil, işletmenin bütün üretim süreciyle ilgili kronik bir sorunu yansıttığını düşünüyorum. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın acilen önlem alması şarttır." Dr. Şık, 5996 sayılı Kanun gereği ürünlerin satışının derhal yasaklanması ve piyasadan toplatılması gerektiğini belirtti.

ALPEDO DONDURMA KİMİN? SAHİPLERİ DEPREM DAVASINDAN FİRARİ SANIKLAR MI ÇIKTI?

Skandalı daha da büyüten detay ise firmanın sahipleri oldu. Alpedo Dondurma ve Kervan Pastanesi'nin sahiplerinin, 6 Şubat Depremleri'nde yıkılan ve 35 kişiye mezar olan Ezgi Apartmanı davasında "asli kusurlu" bulunan kişiler olduğu ortaya çıktı. Haklarında 876'şar yıla kadar hapis cezası istenen Sami Kervancıoğlu ve Mustafa Pekel, depremden sonra 700 gün boyunca firari olarak aranmış ve Ağustos ayında Ankara'da bir villada yakalanarak tutuklanmıştı. Bilirkişi raporları, binanın altındaki pastanenin yıkımda asli kusurlu olduğunu belirtmişti.

ALPEDO'DAN İDDİALARA YALANLAMA GELDİ: O ÜRÜNLER İHRACAT İÇİNDİ!

İddiaların kamuoyunda yayılmasının ardından Alpedo Dondurma İşletme Müdürü Gıda Mühendisi Erdoğan Bayır'dan bir yalanlama geldi. Bayır, iddiaların asılsız olduğunu savunarak, "Bahsi geçen ürünler tamamen ihracat amacıyla üretilmiştir. Kendi laboratuvarımızda sonuçlar uygundu. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi'ne teyit amaçlı gönderdik. Ancak analiz sürecinde yaşanan gecikme ve numunelerin bekleme şartlarına bağlı olarak farklı sonuçlar çıkmıştır" dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ