
Sağlıklı beslenmek kavramı bütüncül düşünmeyi de beraberinde getirir. Bütüncül düşünme derken ne demek istiyorum? Sağlıklı beslenmenin multi faktöriyel yapısından; sadece besinlerin kalori dengesi, protein gibi makro besin, vitamin mineraller gibi mikro besin öğesi dengesi ve bunların sağlıklı ve kaliteli kaynaklardan gelmesi gibi faktörleri değil aynı zamanda bu besinlerin tabağımıza gelirken geçirdiği o yolculuğunda en önemli faktörlerden biri olduğunu demek istiyorum.
En kaliteli besini tüketiyor olmanızın o besin hijyenik koşullarda hazırlanmadığı sürece hiçbir değeri yoktur. Güncel verilere baktığımızda gıda zehirlenmelerinin, giderek yaygınlaşan bağırsak enfeksiyonlarının kaynağının genellikle tüketilen besinlerin yanlış saklanmış olması, çapraz bulaşa maruz kalmış olması ya da en temeli yetersiz pişirme gibi gözle görünmeyen ama ciddi öneme sahip olan gıda güvenliği sorunları olduğunu görüyoruz. En sevdiğimiz restoranlarda ya da dışarıda rastgele oturduğumuz mekanlardaki en temel problemlerden birisi kontrolün bizde olmaması. Tabağımıza konan besinlerin hangi şartlarda hazırlandığını, kaç saat beklediğini, kaç kere ısıtıldığını, soğuk zincirin kırılıp kırılmadığını normal olarak bilemeyiz. Bu noktada görüntüde çok yanıltıcı olabilir çünkü baktığınızda oldukça taze görünen ürünlerde bile koku tat ve görüntüde değişiklik yaratmayan bakterileri gözlemlemek mümkün. Bu riskleri minimumda tutmak adına dışarıda yememeniz gereken gerek dayanıksız yapısı gerek saklama koşulları nedeniyle çok çabuk bozulan dört yiyeceği sizler için seçseydim bunlar midye kumpir pirinç pilavı ve tavuk olurdu.

Peki neden?
1. Midye
Midyeler yaşadıkları ortamı temizleme görevi gördükleri için tüm kirleticileri de bünyelerinde biriktirir bu da ağır metal, toksinler ve bakterilerin bünyesinde çoğalması için harika bir ortam demek. Soğuk zinciri kırılmış olan özellikle midye dolmalar çok ciddi gıda zehirlenmelerine yol açar. Bu zehirlenme belirtileri bazen öyle sinsi olabilir ki saatler sonra ortaya çıkar buna bağlı geç müdahale de ölümcül olabilir. (özellikle çocuklarda çok bu risk çok daha fazla)

2. Kumpir
Aralarında en masum görünen ve belki de çoğumuzun riskli olduğunu duymadığı bir yiyecek. İçerisindeki haşlanmış patates çok kez ısıtılıp soğutulduğu için aynı şekilde içerisine konan çeşitli besinlerin ideal bir ortamda bulunmaması ve çok uzun saatler beklemesi sonucu özellikle salmonella ve stafilokok gibi insan sağlığı için büyük bir tehdit oluşturan bakteriler için ideal bir ortam oluşturur.
3. Pirinç pilavı
Oda sıcaklığında uzun süre beklediğinde pirinç pilavı içerisinde Bacillus Cereus bakterisi çok hızlı bir şekilde çoğalır maalesef tekrar tekrar ısıtmak bu güçlü bakteriyi yok etmeye yetmez. Özellikle açık büfelerde çok beklemiş pilavlar ya da sokakta satılanlar bu açıdan büyük risk taşır.
4. Tavuk
En dayanıksız protein kaynaklarından biri olan tavukta yeterince pişirilmediğinde ya da uzun süre beklediğinde Salmonella ve Kampilobakter riski artar. Dışarıda tüketilen bu tavuklarda da maalesef uzun süre bekleme riski yüksek oluyor. Bu yüzden de bizim için ciddi tehlike arz ediyor.
Özetle hepimiz dışarıda yemek yemeyi ve bir hizmet almayı seviyoruz. Kim sevmez ki? Ama bunu neden riskleri göze alarak yapmak zorunda olalım ki? Bunun yerine bilinçli kararlar alacak kadar bilgi birikimine sahip olabilir böylelikle hem ruhsal hem biyolojik bir ihtiyacımız olan yeme eyleminin zevkine, bedenimize zarar vermeden, varabiliriz. Çünkü bedenimiz bizim biricik evimiz bir yedeği ya da alternatifi yok. Hayattan gerçekten zevk almak istiyorsak onu korumak ve iyileştirmekten başka şansımız yok. O yüzden bilinçli kararlar alarak hemen bugün bunu yapmaya başlayalım. Çünkü her güzel şey bir karar anı ile başlar..
*Bu siteye yazılan köşe yazıları Türkinform'un editöryal politikasını yansıtmamaktadır. Köşe yazılarındaki görüşler yalnızca yazarları ilgilendirmektedir.*