Zincirlikuyu Camii’nde düzenlenen cenaze töreninde taziyeleri kızı Zeynep Aksoy kabul etti. Yağmur altında gerçekleşen uğurlamaya, medya ve sanat dünyasından çok sayıda dostu ile yaklaşık yarım asırdır işlettiği mekânların müdavimleri katıldı. Törenin ardından Ece Aksoy, Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedildi.
CENAZE TÖRENİ VE KATILIM
Cenazede, Hasan Cemal, Ayşe Cemal, Tuğçe Tatari, Özlem Ulusan, Sedat Ergin, Murat Kansu, Özgür Önal, Ece Yörenç, İsmet Berkan, Asu Maro, Levent Erden, Cansu Çamlıbel, Doğan Akın, Ferah Aydın, Yıldıray Arslan, Ufuk Arslan, Sanlı Arslan, Füsun Özbilgen, Melo Parlak, Selçuk Acar, Ahmet Sezerel, Derya Alabora, Sema Moritz, Vivet Kanetti, Eray Özer, Asım Oral, Selçuk Özer, Aslı Altan, İhsan Ölmez, Hakan Ali Özkan, Hayk Davulcu, Deniz Türkali, İlksen Utlu, Ahmet Utlu, Murat Çelikkan, Anıl Yazgan, Hilal Uysun Yazgan, Nurcan Akad, Rakel Sezer, Cavit Saatçi, Görkem Girav, Aytaç Yolalan, Ayşe Sezerel, Defne Soysal, Elif Yıldız Harmankaya, Taylan Şahin ve Seyhan Saatçi gibi isimler yer aldı.
SAĞLIK SÜRECİ VE VEFATI
2022’de akciğer kanseri teşhisi konulan Ece Aksoy, bir ay önce zatürre başlangıcı tanısıyla Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırıldı. İki haftalık tedavinin ardından taburcu edilen Aksoy, geçen hafta yeniden yoğun bakıma alındı ve 5 Eylül’de hayatını kaybetti.
ECE AKSOY’UN HAYAT YOLCULUĞU
24 Şubat 1941’de İzmir’de doğan Aksoy, Yugoslavya göçmeni bir ailenin en küçük ferdi olarak büyüdü. İzmir Kız Lisesi’nden sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’ne girse de ailevi koşullar nedeniyle eğitimini yarıda bıraktı. Genç yaşta iş hayatına atıldı; muhasebe ve çeşitli girişimlerin ardından 1969’da gazeteci Tunca Aksoy’la evlendi ve Zeynep Aksoy’un annesi oldu. Eşinin 1978’deki vefatı, onu hem Hürriyet’te fotoroman çalışmalarına hem de sahne-sanat çevresiyle yakın temasa taşıdı.
ECE BAR VE ASMALIMESCİT DÖNEMİ
Egemen Bostancı’nın desteğiyle Şan Tiyatrosu fuayesinin işletmesini üstlenen Aksoy, ardından Etiler’de Stüdyo 54 içinde ilk “Ece Bar”ı açtı. Daha sonra Arnavutköy ve Kuruçeşme’de mekânlar işletti; üst katta pop, alt katta cazın yer aldığı dönemde Pakize Suda programlarıyla ilgi gördü. 2007’ye kadar süren bu serüven, Beyoğlu Asmalımescit’teki “9 Ece Aksoy” ile devam etti. Oteller Sokak’taki 9 numarada hizmet veren mekân, edebiyat, sinema ve medya dünyasından müdavimleriyle hafızalara kazındı.
MUTFAK ANLAYIŞI VE MÜDAVİMLER
“Has malzeme” ısrarıyla Anadolu’nun pazarlarını dolaşan Aksoy, Antakya’dan nar ekşisi, Bolu ve Ardahan’dan tereyağı, Trakya’dan kaşar ve Ezine peyniri gibi ürünleri özenle seçti. Sofralarında kokoreç, ciğer, köfte kadar zeytinyağlılar ve yoğurtlu semizotu da yer buldu. Yaşar Kemal, Turgut Uyar, Cemal Süreya, Edip Cansever gibi isimlerin de zamanında müdavimi olduğu mekânlarında “mahremiyete saygı” prensibini korudu; “kara kutu” olarak anıldı.
YAZILARI VE PANDEMİ GÜNLERİ
Aksoy, “Yemekte Rüzgâr Var” kitabıyla mutfak birikimini okuyucuyla buluşturdu. Covid-19 döneminde ise dükkân kapalı olsa da mutfağını kapatmadı; Asmalımescit’te komşularına, sanatçı ve gazeteci dostlarına evinden yemekler hazırlayıp ulaştırdı.
SON VEDA
Ece Aksoy için düzenlenen tören, İstanbul’un yeme-içme ve kültür hayatında bıraktığı izlerin hatırlatıldığı bir veda oldu. Yaşamı boyunca çalışmayı, üretmeyi ve paylaşmayı önceleyen Aksoy, sevenleri tarafından Zincirlikuyu’da ebediyete uğurlandı.