Gerçek zeytinyağı genellikle koyu yeşil ya da sarı tonlarında olur ve yoğun bir kıvama sahiptir. Sahte zeytinyağı ise daha açık renkte ve akışkan bir yapıda olabilir.

DONMA TESTİYLE ANLAŞILABİLİR

Hakiki zeytinyağı 0 ile -6 derece arasında donarak kristalleşir. Bir bardak zeytinyağı dondurucuya konulup 30 dakika bekletildiğinde tamamen donuyorsa gerçektir. Ancak bir kısmı donmuş, bir kısmı sıvı kalmışsa sahte olma ihtimali yüksektir.

SU TESTİ UYGULANABİLİR

Bir bardak ılık suya damlatılan gerçek zeytinyağı baloncuklar çıkararak suyun yüzeyinde kalır. Sahte zeytinyağı ise baloncuk çıkarmadan yüzeye çıkar ve bir süre sonra suya karışır.

TADIM TESTİYLE AYIRT EDİLEBİLİR

Bir çay kaşığı zeytinyağı tadıldığında boğazda hafif bir yanma hissi bırakıyorsa bu yağ genellikle gerçektir. Yanma hissi mideye kadar inmemelidir.

KOKU GERÇEĞİ ELE VERİR

Hakiki zeytinyağı baskın bir şekilde zeytin kokusu yayar. Ancak boya benzeri ya da alakasız kokular alınıyorsa yağın sahte ve oksitlenmiş olduğu düşünülmelidir.

ETİKET VE FİYATA DİKKAT EDİN

Güvenilir markaların ürünleri tercih edilmeli, etiketlerdeki menşei ve sertifikalar kontrol edilmelidir. Ayrıca piyasanın çok altında satılan zeytinyağları genellikle sahte ya da düşük kaliteli olabiliyor.

Almanya'dan yabancı diplomalara yeşil ışık!
Almanya'dan yabancı diplomalara yeşil ışık!
İçeriği Görüntüle

Kaynak: Haber Merkezi