Taste Atlas, yayımladığı “en meşhur Yunan tatlıları” listesinde Türk mutfağına ait birçok tatlıya yer verdi. Revani, baklava, lokma, helva ve sütlaç gibi Osmanlı’dan günümüze ulaşan tatlıların “Yunan tatlısı” olarak tanıtılması tartışma konusu oldu.

Taste Atlas Yunan Tatlılarına Baklava Yazdı

REVANİ OSMANLI SARAYINDAN ÇIKTI

Listede Yunan tatlısı olarak gösterilen revani, Osmanlı mutfağında doğdu. 1533 yılında Kanuni Sultan Süleyman döneminde Revan Kalesi’nin fethinden sonra düzenlenen kutlamalarda saray aşçıları tarafından yapılan tatlıya “revani” adı verildi. Tatlının adı doğrudan fetihle ilişkilidir.

AYM’den emsal karar: Beyaz yakalı çalışan dışlanamaz!
AYM’den emsal karar: Beyaz yakalı çalışan dışlanamaz!
İçeriği Görüntüle

BAKLAVA TÜRKİYE ADINA TESCİLLENDİ

Taste Atlas’ın listesinde “Yunan tatlısı” olarak sunulan baklava, Osmanlı saray mutfağının en bilinen tatlısıdır. 17. yüzyıldan itibaren ramazan ayında yeniçerilere “Baklava Alayı” ile dağıtıldığı tarihi kayıtlarda yer alır. UNESCO tarafından Türkiye adına tescillenen baklava, dünya çapında Türk mutfağı ile özdeşleşmiştir.

14 Uluslararasi Baklava Festivali Bu Yil Girnede Duzenlenecek

LOKMA ANADOLU’NUN GELENEĞİ

Listede “loukoumades” olarak adlandırılan lokma, Anadolu’da “hayır lokması” olarak bilinir. İzmir ve Manisa’da dini ve kültürel etkinliklerde dağıtılan lokma, Osmanlı’dan günümüze kadar uzanan bir gelenektir.

HELVA VE SÜTLAÇ TÜRK MUTFAĞINA AİT

Listede yer alan helva ve sütlaç da Türk mutfağının köklü tatlılarıdır. Osmanlı’dan Balkanlar’a yayılan helva, dini törenlerin ve özel günlerin vazgeçilmez tatlısıdır. “Rizogalo” adıyla tanıtılan sütlaç ise Osmanlı mutfağında “sütlü aş” olarak bilinir.

BAKLAVA USTASI AHMET USTA: TÜRK MUTFAĞININ ÜRÜNÜDÜR

Baklava ustası Ahmet Usta, Taste Atlas’ın listesine ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Baklava Osmanlı’dan gelen bir tatlıdır ve Türk mutfağının ürünüdür. Yunanistan’ın bunu sahiplenmesine şaşırmadık."

"Dünya bir ev olsaydı mutfağı Türkiye olurdu.” dedi.

Muhabir: YAREN TEKİN