Konya’nın Çumra ilçesindeki Çatalhöyük kazılarında ortaya çıkarılan ve milattan önce 6 bin 600’e tarihlendirilen kömürleşmiş ekmeğin izinden giden aşçı Ulaş Tekerkaya, yapılan bilimsel analizler ışığında 9 bin yıllık tarifle yeniden ekmek üretti.
NEOLİTİK ÇAĞIN EKMEĞİ GÜNÜMÜZE UYARLANDI
Necmettin Erbakan Üniversitesi BİTAM’da yapılan analizlerle yapısı çözümlenen ekmeğin içinde arpa, buğday, bezelye ve karaburçak olduğu belirlendi. Bu tahılları toplayarak onlarca deneme yapan Tekerkaya, ekmeği Neolitik Çağ’daki yöntemlerle “el değirmeni” üzerinde öğütüp odun ateşinde pişirdi.
“LEZZETLİ VE DOYURUCU BİR EKMEK”
Tekerkaya, “Başlarda çok sert ve acımtırak bir tat vardı ancak uzun denemelerden sonra reçeteyi düzenleyerek lezzetli ve doyurucu bir ekmek ortaya çıkardım” dedi. Ekmeğin günümüz somun ekmeğine benzediğini, besleyici yönüyle gelecek nesillere aktarılacağını ifade etti.

AKADEMİK DESTEK VE İLERİ TEKNOLOJİ ANALİZLERİ
BİTAM Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Yasin Ramazan Eker, merkezde yapılan ileri teknoloji analizleriyle ekmeğin kimyasal ve fiziksel yapısının belirlendiğini söyledi. Gaziantep Üniversitesi’nden Öğr. Gör. Salih Kavak ise içindeki baklagillerin mayalanmayı hızlandırdığını aktardı.
“GÜNÜMÜZ EKMEĞİNE HİÇ BENZEMİYOR”
Ekmeği tadan Petek Zülal Güleç, “Tahıl zenginliği çok belirgin. Bal, yağ ya da reçele gerek yok. Atalarımızın daha iyisini bildiğini gördük” dedi.
TARİHİ BULUNTUNUN ÖNEMİ
Dönemin kazı heyeti başkanı Prof. Dr. Ali Umut Türkcan, ekmek kalıntısının 5 Mart 2024’te açıklanan radyokarbon testlerinde milattan önce 6 bin 600’e tarihlendirildiğini belirterek, “Çatalhöyük ekmeği, Neolitik Çağ mutfağını anlamamızda çok önemli bir buluntu oldu” ifadelerini kullanmıştı.




