Makarna haşlanırken ortaya çıkan su, içeriğinde nişasta ve mineraller barındırdığı için sanıldığından çok daha faydalı bir kaynak. Uzmanlara göre, bu su bitkilerin köklerine destek olup topraktaki faydalı mikroorganizmaların çoğalmasını sağlıyor. Özellikle demir, fosfor ve B grubu vitaminleri açısından zengin olan makarna suyu, doğru şekilde kullanıldığında çiçeklerin ve sebzelerin gelişimini gözle görülür şekilde hızlandırıyor.
Makarna suyu; sardunya, menekşe ve eğrelti otu gibi yapraklı ve çiçekli bitkilerde güçlü bir etki gösteriyor. Saksıda yetiştirilen sebzelerden domates ve salatalıkta da olumlu gelişmeler sağladığı biliniyor. Toprağın yapısını besleyerek, köklerin daha sağlıklı su ve besin almasına yardımcı oluyor.
Makarna suyunun mutlaka tuzsuz, yağsız ve baharatsız olması gerekiyor. Bu maddeler bitki köklerine zarar verebilir. Ayrıca suyun mutlaka oda sıcaklığında olması ve içinde hiç yağ kalmaması şart. Bu koşulları sağlayan makarna suyunu haftada 1 veya 2 kez sulama kabına alıp bitkilerinizi bu suyla besleyebilirsiniz.
Her bitki için uygun olmayan bu yöntem, özellikle kaktüs, sukulent, ortanca ve funda gibi asidik toprak seven bitkilerde önerilmiyor. Bu tür bitkiler farklı su dengesine ihtiyaç duyduğundan, makarna suyunun içerdiği bileşenler gelişimlerini olumsuz etkileyebilir.