Gaziantep’te önemli geçim kaynaklarından olan antep fıstığında hasat sezonu devam ediyor. Ağustos başında başlayan hasadın eylül sonuna kadar tamamlanması bekleniyor. Fıstık işçileri, 40 dereceyi bulan sıcaklık altında gün boyu çalışarak ürünleri topluyor. Ancak kuraklık ve zirai don etkisi nedeniyle üreticiler rekolte kaybı yaşıyor.
İŞÇİLER SABAHTAN AKŞAMA KADAR BAHÇELERDE
Hasat döneminde işçiler, sabah saatlerinde bahçelere giderek gün boyu çalışıyor. Ağaçların altına branda açan işçiler, dallardaki fıstıkları tek tek topluyor. Toplanan ürünler çuvallara doldurulup traktörlere yüklenerek ayrıştırılmak üzere tesislere gönderiliyor.
REKOLTEDE YÜZDE 80 DÜŞÜŞ
Gaziantep Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Cuma Yiğit, zirai don nedeniyle önümüzdeki 3 yıl verim beklemediklerini söyledi. Yiğit, fıstığın bu yıl “yok yılı” olduğunu hatırlatarak geçen yıla oranla rekoltede yüzde 80 düşüş yaşandığını açıkladı. Yiğit, "Geçen yıl var yılıydı ve 118 bin ton rekolte elde ettik. Bu yıl ise yaklaşık 25 bin ton civarında rekolte bekliyoruz" dedi.
KURAKLIK VE DON GELECEĞİ TEHDİT EDİYOR
Yiğit, fıstık ağaçlarının soğuktan büyük zarar gördüğünü belirterek, "Soğuğun vurduğu yerde 3 yıl verim olmaz. Kuraklık da çok olumsuz etkiliyor. Fıstığın bu kuraklıkla geleceğinden endişe duyuyoruz" ifadelerini kullandı.
ÜRÜN AZ, FİYAT YÜKSEK
Rekolte düşüklüğünün fiyatlara da yansıdığını söyleyen Yiğit, kırmızı ben fıstığın kilogramının 650 liradan, yaş kırmızı ben fıstığın ise 430 liradan satıldığını belirtti. Yiğit, “Çiftçi bu yıl hasat ettiği fıstıklarla işçi maliyetlerini dahi karşılayamıyor. Fiyatların yüksek olmasının nedeni ürünün azlığı” diye konuştu.