B12 eksikliği, pek çok insanın karşılaştığı bir sağlık sorunudur. B12 vitamininin vücutta yeterli miktarda bulunmamasına bağlı olarak günümüzde yaygın bir şekilde görülmektedir.
Vücudun işlevlerinde önemli bir rol oynayan B12 vitamini eksildiğinde veya azaldığında, birçok sağlık sorununa sebep olur.
B12 Eksikliği Nedir?
B12 vitamini, hayvansal ve bazı bitkisel gıdalarda bulunan önemli bir vitamindir.
Suda çözünebilen B12 vitamini, vücudun kırmızı kan hücrelerinin üretiminden sorumludur. Aynı zamanda sinir sistemi ve DNA sentezi için de kritik bir bileşendir.
B12 eksikliği, vücudun yeterli oranda B12 vitaminine sahip olmadığı durumlarda görülür.
B12 Eksikliği Neden Olur?
B12 eksikliğinin pek çok sebebi vardır. B12 eksikliğine sebep olan temel etmenlerin başında yetersiz alım gelmektedir.
B12 vitamini, hayvansal gıdalarda yüksek oranda bulunur. Her ne kadar bazı bitkisel gıdalarda da B12 vitamini bulunsa da, hayvansal gıdalarda çok daha yüksek oranda bulunmaktadır. Yeterli hayvansal gıda tüketilmemesi halinde B12 eksikliği görülebilir. Veganlar ve vejetaryenlerde bu sebebe bağlı olarak sıklıkla B12 eksikliği görülür.
Bir diğer sebep ise emilim sorunlarıdır. B12 vitamininin ince bağırsakta emilmesine bağlı olarak mide ve bağırsak sorunları B12 eksikliğine sebep olmaktadır. Çölyak hastalığı gibi doğrudan bağırsak ve sindirim sistemiyle ilgili hastalıklar da B12 eksikliğine yol açabilir.
Bazı ilaçların kullanımı da B12 eksikliği için önemli bir faktördür. Proton pompa inhibitörleri gibi ilaçların kullanımında B12 eksikliği görülebilir.
Aşırı oranda alkol kullanımı da B12 vitamininin emilimi için olumsuz etki yaratır. B12 eksikliğinin görülme riskini büyük oranda artırır.
B12 Eksikliği Nasıl Tedavi Edilir?
B12 eksikliğinde, doktor yönlendirmesi doğrultusunda enjeksiyon uygulamaları veya ilaçlar kullanılır.
B12 vitamininin neden eksik olduğuna dair bir araştırma doğrultusunda tedavi şekillenir. Yetersiz B12 tüketimi veya kronik bir durumun varlığı, B12 eksikliğine sebep olabilir. Bu sebeple doktor eşliğinde hastaya özel bir tedavi süreci planlanmalıdır.
Bazı gıda gruplarının tüketimi B12 vitamininin artmasını sağlar. Bu gıdaların başında balık, kırmızı et, çeşitli deniz ürünleri ve böbrek gibi sakatatlar gelmektedir. Tavuk, peynir, yumurta gibi gıdalarda da B12 vitamini bulunmaktadır.