Araştırma Sonuçları Şaşırttı: Geç Kahvaltı %11 Daha Fazla Risk Taşıyor
İngiltere’de 3.000 yetişkin bireyin katılımıyla yapılan kapsamlı bir çalışmada, kahvaltının geç yapılmasının ölüm riskini %8 ila %11 arasında artırabildiği gözlemlendi. Özellikle 50 yaş üzeri bireylerde geç kahvaltı; kalp-damar hastalıkları, kanser ve metabolik sorunlarla doğrudan bağlantılı çıktı. Araştırmada yaş ilerledikçe kahvaltı saatinin daha da geçe kayma eğiliminin arttığı ve bunun da birçok sağlık problemini tetiklediği belirtildi. Araştırmacılar, geç yapılan kahvaltının iştah kaybı, halsizlik, insülin direnci ve zihinsel yorgunluk gibi sorunlara zemin hazırladığını ifade etti.Uzmanlar Uyarıyor: Kahvaltı 06.00 – 08.00 Arasında Yapılmalı
Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, sabah saat 6 ile 8 arasında yapılan kahvaltının sadece güne iyi bir başlangıç değil, aynı zamanda hayati bir sağlık yatırımı olduğunu söyledi. Prof. Göral’a göre erken kahvaltı:Biyolojik saatin düzenlenmesine yardımcı oluyor
Kalp krizi riskini azaltıyor
Kan şekeri seviyesini dengeliyor
Bağışıklık sistemini güçlendiriyor
Bazı kanser türlerine karşı koruma sağlayabiliyor
Kahvaltının sadece bir öğün değil, bedenin iç saatini dengeleyen bir mekanizma olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Göral, bu alışkanlığın uzun ömür için kritik olduğunu belirtiyor.