Araştırmalara göre kahvaltıyı geç yapan kişilerde yorgunluk, anksiyete, diş problemleri ve kronik hastalıklar daha sık görülüyor. Uzmanlar kahvaltının sabah 07.00–09.00 saatleri arasında yapılmasını öneriyor.
Yeni bir çalışmada, kahvaltıyı sürekli geç yapan kişilerde yorgunluk, depresyon, diş ve diş eti sorunları ile iki ya da daha fazla kronik hastalık görülme oranının belirgin şekilde arttığı saptandı.
SAĞLIK KONTROLLERİ ÖNERİLİYOR
Uzmanlar, kahvaltı saatindeki değişikliğin diğer sağlık sorunlarıyla birlikte değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Rutin dışı sürekli geç kahvaltı yapan kişilerin sağlık kontrollerinden geçirilmesinin uygun olacağı vurgulandı.
GEÇ KAHVALTI METABOLİZMAYI YAVAŞLATIYOR
Kahvaltının sabah 11.00’den sonraya bırakılmasının sindirim sistemini zorladığı, metabolizmayı yavaşlattığı ve gün boyu halsizlik ile dikkat dağınıklığına yol açabileceği aktarıldı. Geç kahvaltı öğle öğününe yaklaştığı için vücudun enerji dengesini de olumsuz etkiliyor.
EN İDEAL SAAT ARALIĞI
Araştırmacılar, en uygun kahvaltı zamanının uyanıştan sonraki 1–2 saat içinde, yani 07.00–09.00 aralığında olduğunu belirtti. Ayrıca şekerli gevrekler gibi işlenmiş kahvaltılıklardan uzak durulması gerektiği, kahvaltının dengeli protein, lif ve sağlıklı yağlar içermesi gerektiği ifade edildi.