SPK’nın 17 Eylül 2026 tarihli kararlarıyla tasfiye kapsamına alınan Tera Portföy, Pusula Portföy ve Atlas Portföy tarafından kurulan yatırım fonlarında ara ödeme sürecine ilişkin kurallar belirlendi. Süreç, SPK koordinasyonunda Ziraat Bankası ve İş Bankası tarafından yürütülecek. Ara ödemelerde para piyasası fonlarına öncelik verilecek. İşte yatırımcıların merak ettiği 10 soru ve yanıtı…
SORU 1: HANGİ YATIRIM FONLARI TASFİYE KAPSAMINDA BULUNUYOR?
Cevap 1: SPK’nın 17 Eylül 2026 tarihli kararlarıyla tasfiye kapsamına alınan fonlar, Tera Portföy Yönetimi AŞ, Pusula Portföy Yönetimi AŞ ve Atlas Portföy Yönetimi AŞ’nin kurucusu olduğu yatırım fonlarıdır.
SORU 2: TASFİYE SÜRECİNİ HANGİ KURULUŞLAR YÜRÜTECEK?
Cevap 2: Tasfiye süreci, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) koordinasyonunda yürütülecek. Pusula Portföy ve Atlas Portföy tarafından kurulan fonların tasfiyesini T.C. Ziraat Bankası AŞ, Tera Portföy tarafından kurulan fonların tasfiyesini ise Türkiye İş Bankası AŞ gerçekleştirecek.

SORU 3: ARA ÖDEMELERDE ÖNCELİK HANGİ FONLARA VERİLECEK?
Cevap 3: Ara ödemelere öncelikle unvanında “para piyasası” ibaresi bulunan yatırım fonlarından başlanacak.
SORU 4: ARA ÖDEMELERDE EN YÜKSEK TUTAR NE KADAR OLACAK?
Cevap 4: Fon pay sahiplerine yapılacak ara ödeme tutarı, Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) tarafından endeksleme uygulanmadan hesaplanan net yatırım tutarı ve 1 milyon TL’lik ara ödeme tavanı dikkate alınarak belirlenecek. Ödeme, açıklanan hesaplama kuralları çerçevesinde bu sınırları aşamayacak.
SORU 5: DAĞITILABİLİR NAKİT ÖDEME TUTARLARINI KARŞILAMAZSA NE OLACAK?
Cevap 5: Fonun dağıtılabilir nakdinin ara ödeme tutarlarının tamamını karşılamaya yetmemesi halinde, ödemeler belirlenen sınırlar çerçevesinde yapılacak. Hesaplamalarda net yatırım tutarı, fon türüne göre esas alınan tarih itibarıyla hesaplanan tutar ve 1 milyon TL’lik ara ödeme tavanı dikkate alınacak.
SORU 6: BÜTÜN YATIRIMCILARA AYNI TUTARDA MI ÖDEME YAPILACAK?
Cevap 6: Her yatırımcının ara ödeme tutarı, ilgili hesaplamalara ve mevzuatta belirlenen sınırlara göre belirlenecek. Dağıtılabilir nakdin bütün ödemeleri karşılamaması halinde daha fazla yatırımcıya ulaşılması amacıyla farklı dağıtım yöntemleri uygulanabilecek. Bu kapsamda ödeme sırası oluşturulabilecek veya mümkün olan en fazla sayıda yatırımcıya ödeme yapılmasını sağlayacak asgari bir ara ödeme tutarı belirlenebilecek. Bu yöntemin uygulanması SPK’nın onayına tabi olacak.
SORU 7: HANGİ DURUMDA ARA ÖDEME YERİNE NİHAİ ÖDEME YAPILACAK?
Cevap 7: Tasfiye kapsamındaki bir fonun malvarlığının nakde çevrilmesi sonucunda elde edilen dağıtılabilir nakit, tasfiye kararından bir önceki gün sonu itibarıyla geçerli fon birim pay fiyatı ve ödemeye esas katılma payı adetleri üzerinden hesaplanan toplam tutarı karşılamaya yeterliyse ara ödeme yerine nihai ödeme yapılacak.
SORU 8: ARA ÖDEME SIRASINDA FON KATILMA PAYLARI İADE EDİLECEK Mİ?
Cevap 8: Ara ödemeler, yatırımcıların fon katılma payları iade alınmadan gerçekleştirilecek. Katılma paylarının iade işlemleri nihai tasfiye ödemeleri sırasında yapılacak.
SORU 9: TASFİYE VE ARA ÖDEME SÜRECİNDE KİMLERE ÖDEME YAPILMAYACAK?
Cevap 9: Sermaye Piyasası Kanunu’nun 104, 106 veya 107’nci maddelerinde düzenlenen fiillerin tasfiye kapsamındaki fonlar tarafından işlenmesi ya da bu fonlarla birlikte hareket edilerek veya fonların iştirakiyle gerçekleştirilmesi halinde, söz konusu fiilleri işlediği veya bunlarla birlikte hareket ettiği SPK tarafından tespit edilen ve MKK tarafından tasfiyeyle görevli kuruluşlara bildirilen kişi ve kurumlara tasfiye ve geri kazanım hesabından ödeme yapılmayacak.
SORU 10: GENEL HİSSE İADE HESAPLARINA AKTARILAN TUTARLAR FONLARA NASIL DAĞITILACAK?
Cevap 10: Öncelikle ara ödeme yükümlülüklerini karşılama oranı en düşük olan ve net yatırım tutarı 1 milyon TL’nin altında bulunan yatırımcı sayısı en fazla olan para piyasası fonlarına öncelik verilecek. Dağıtım, mümkün olan en fazla sayıda yatırımcının ara ödeme almasını sağlayacak şekilde gerçekleştirilecek. İşlem sonrasında ilgili hesapta tutar kalması halinde aynı ilkeler diğer fonlar için de uygulanacak.





