Mevsim geçişleri vücudumuzun bağışıklık sistemi için zorlu bir dönemdir. Hava sıcaklıklarının değişmesi hastalıklara yakalanma riskini artırır. Bu dönemde bağışıklığımızı güçlü tutmanın en etkili yolu ise doğru beslenmeden geçer. Diyetisyen Sena Nur Salman Koç ile mevsimsel beslenmenin önemini ve bu dönemde sık yapılan beslenme hatalarını konuştuk. Diyetisyenimiz özel bir tarifini de bizlerle paylaştı.

“SOFRALARIMIZA RENK KATALIM”

Diyetisyene Sorduk Bağışıklığımızı Güçlendirmek Için Nasıl Beslenmeliyiz2

Mevsim geçişlerinde bağışıklığı güçlü tutmanın en etkili yolunun çeşitli beslenmek olduğunu vurgulayan Diyetisyen Sena Nur Salman Koç, farklı renklerde sebze ve meyvelerin farklı vitamin ve antioksidanlar sağladığını dile getirdi. Koç, konuyla ilgili şöyle konuştu:

“Turuncu sebzeler A vitaminiyle cildi korurken, yeşil yapraklı sebzeler C vitamini ve folatla bağışıklığı destekler. Yumurta, balık, yoğurt, kefir ve kuruyemişler de mutlaka soframızda olmalı. Probiyotik gıdalar bağırsak sağlığını güçlendirerek bağışıklığın temelini oluşturur.”

TEK TİP BESLENME VE ŞEKER TÜKETİMİ UYARISI

Mevsim geçişlerinde en sık yapılan hatalara da değinen Koç, özellikle tek tip beslenmenin bağışıklığı zayıflattığını aktardı. “Sadece çorba veya meyve ile günü geçirmek doğru değil. Soğuk havalarda tatlı isteği artıyor, bu da çoğu kişiyi rafine şekere yöneltiyor. Şeker bağışıklığı baskılar. Bunun yerine hurmalı, yulaflı tatlılar tercih edilmeli. Ayrıca çay-kahve tüketimi artarken su içmek unutuluyor. Oysa su, toksinlerin atılması ve bağışıklığın güçlü kalması için kritik önemde” diye konuştu.

MEVSİMLİK BESİNLERLE DİRENCİNİZİ ARTIRIN

Diyetisyen Sena Nur, bağışıklığı desteklemek için sofralara mutlaka mevsimlik ürünlerin eklenmesi gerektiğine dikkat çekti:

“Karnabahar, brokoli, ıspanak, pazı, pırasa, kereviz, havuç ve bal kabağı şu dönemde oldukça faydalı. Meyvelerde ise elma, armut, nar, mandalina, greyfurt ve ayva öne çıkıyor. Bu besinler lif açısından zengin olup sindirim sistemini düzenler.”

Anosmi (Koku Körlüğü) nedir? Belirtileri, nedenleri ve tedavisi
Anosmi (Koku Körlüğü) nedir? Belirtileri, nedenleri ve tedavisi
İçeriği Görüntüle

Yoğun iş temposunda ve okul günlerinde sağlıklı atıştırmalıkların da önemini hatırlatan Sena Nur, pratik ama besleyici seçenekler önerdi; meyveyle çiğ kuruyemişleri, yoğurtla tarçın ve chia tohumunu, sebzelerle humusu ya da ev yapımı yulaf barlarının tüketilebileceğini belirtti.

BAĞIŞIKLIK GÜÇLENDİRİCİ ENERJİ TOPU TARİFİ

Diyetisyene Sorduk Bağışıklığımızı Güçlendirmek Için Nasıl Beslenmeliyiz 1

Beslenme alışkanlıklarına küçük dokunuşlarla büyük farklar yaratılabileceğini söyleyen Koç, bu amaçla hazırladığı özel tarifini de bizlerle paylaştı. “Bağışıklık Güçlendirici Enerji Topu” tarifi doğal malzemelerle enerji veriyor ve bağışıklığı destekliyor.

Malzemeler:

  • 6 adet hurma (çekirdeksiz, sıcak suda yumuşatılmış)
  • 2 yemek kaşığı yulaf
  • 1 yemek kaşığı fıstık ezmesi
  • 1 tatlı kaşığı kakao
  • 1 çay kaşığı toz zerdeçal
  • 1 çimdik karabiber
  • 5-6 adet çiğ badem

Hazırlanışı:

Tüm malzemeleri rondodan geçirin, ceviz büyüklüğünde toplar yapın, buzdolabında 30 dk dinlendirin. Ofise, okula taşımaya uygundur. Hem tatlı isteğinizi dengeler hem de antiinflamatuvar etki sağlar.

ESRA BAYRAM / ÖZEL HABER

Muhabir: Esra Bayram