Türk mutfağının vazgeçilmez çorbalarından kelle paça, kolajen ve omega-3 içeriğiyle bağışıklığı güçlendiriyor, eklem sağlığını destekliyor. Ancak yapılan araştırmalar, aşırı tüketildiğinde karaciğer ve böbrek sağlığını olumsuz etkileyebileceğini ortaya koydu.

KOLAJENİN FAZLASI ZARARLI

Küçük ve büyükbaş hayvanların kafa ve ayak bölümlerinden hazırlanan kelle paça, yüksek kolajen oranı sayesinde özellikle soğuk algınlığı, grip ve nezle gibi hastalıklara karşı etkili oluyor. Geleneksel olarak eklem ağrılarına iyi geldiği bilinen kolajen, fazla alındığında karaciğer ve böbreklerde sorunlara yol açabiliyor.

MORİNA BALIĞI TAVSİYESİ

Uzmanlar, eklem sağlığını desteklemek için kelle paçanın yanı sıra morina balığının da tüketilmesini öneriyor. Morina balığının derisinden elde edilen kolajen peptitlerin eklem ağrılarını hafifletmede ve iyileşme sürecini desteklemede etkili olduğu belirtiliyor.

Reflü hastalığı nedir, neden olur? Teşhisi, belirtileri ve tedavisi
Reflü hastalığı nedir, neden olur? Teşhisi, belirtileri ve tedavisi
İçeriği Görüntüle

SOSYAL MEDYADA TEPKİ ÇEKTİ

Milliyet’te yer alan haber, sosyal medyada da gündem oldu. Birçok vatandaş, “Kelle paçayı zaten yılda bir anca içiyoruz, şimdi de morina balığı yiyin diyorlar” yorumuyla öneriye tepki gösterdi.

KELLE PAÇA NASIL YAPILIR?

Kelle ve paçayı suda bekletip güzelce suyunu süzdürün ve düdüklü tencereye alın. Üzerine su ekleyerek yaklaşık 1-1,5 saat pişirin. Haşlanan etleri küçük küçük doğrayıp haşlama suyuna ekleyin. Bir kasede yumurta sarısı, sirke ve unu çırpın. Kaynamakta olan sudan birkaç kepçe alarak karışıma ekleyip ılıtın. Hazırladığınız terbiyeyi çorbaya yavaş yavaş ekleyin. Son olarak tuz ve sarımsak ekleyerek bir taşım kaynatın. Çorbanız sıcak olarak servis edilmeye hazırdır.

Kaynak: Haber Merkezi