TV8 ekranlarında yayınlanan ve milyonlarca izleyici tarafından ilgiyle takip edilen MasterChef Türkiye 2025'te bu akşam izleyiciler, mutfağa koştu! Çünkü yarışmaya konuk olan ünlü kebap ustası Bedrettin Aydoğdu yani namıdiğer Bedri Usta, yarışmacılardan Arap tava tarifi yapmalarını istedi. Yarışmada kullanılan teknikler, püf noktaları ve kullanılan malzemeler, izleyenlerin dikkatini çekti. MasterChef Arap tava nasıl yapılır, fırında Arap tava kaç derecede pişer, Arap tava tarifi kaç dakikada hazırlanır, malzemeleri nelerdir, Bedri Usta'nın püf noktaları nelerdir gibi sorular internet aramalarını doldurdu. İşte detaylar...
Haberin Burada’nın haberine göre, Arap tava tarifine Bedri Usta’nın eklediği özel püf noktaları, bu klasik lezzeti adeta lokum gibi yumuşacık bir forma sokuyor.
MasterChef Arap Tava Tarifi, Bedri Usta’dan Lokum Gibi Fırında Arap Tava Nasıl Yapılır?
MasterChef 2025'in 21 Eylül tarihli bölümünde yarışmacılardan istenen tarif, Arap tava oldu. Etin, sebzelerin ve baharatların muhteşem uyumu ile hazırlanan bu yemek, doğru teknikle yapıldığında hem sulu hem de fırında nefis bir yemek oluyor. İşte tarifi adım adım...
Arap Tava Malzemeleri:
700 gram dana veya kuzu kıyma
4 adet orta boy patates (küçükse 6 adet)
5 adet yeşil biber
3 adet kırmızı kapya biber
3 adet domates
2 adet kuru soğan
1 baş sarımsak (4-5 diş)
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
2 tatlı kaşığı tuz
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 su bardağı sıcak su
Fırında Arap Tava Nasıl Yapılır, Kaç Dakikada Hazırlanır, Püf Noktaları Nelerdir?
Arap tava, hazırlanışı oldukça pratik ama sonuçları muhteşem olan yemeklerden biridir. Hem fırında pratik akşam yemeği tarifi arayanlar için ideal hem de etli yemek sevenler için şahane bir seçenek.
Hazırlanışı:
İlk olarak tüm sebzeleri güzelce yıkayın.
Patatesleri küçük küpler şeklinde doğrayın.
Kuru soğanları, yeşil ve kırmızı biberleri minik minik doğrayın.
Domatesleri de küp küp olacak şekilde kesin.
Sarımsakları da ince ince kıyın.
Tüm bu doğradığınız sebzeleri geniş bir tepsiye yerleştirin.
Üzerine kıymayı ekleyin.
Bir kasede salçaları, baharatları, zeytinyağını ve sıcak suyu karıştırarak harcı hazırlayın.
Hazırladığınız salçalı karışımı sebzeli karışıma dökün.
Karışımı güzelce yoğurur gibi karıştırın ve tepsiye eşit şekilde yayın.
Kaşığın tersiyle bastırarak düzleştirin.
Üzerine küçük tereyağı parçaları yerleştirin.
Önceden ısıtılmış 200 derece fırında yaklaşık 40-45 dakika pişirin.
Arap Tava Kaç Dakikada Pişer, Hangi Ayarda Fırında Pişirilmeli?
200 derece fırında yaklaşık 40-45 dakika pişirilmesi öneriliyor. Ancak fırınınızın özelliklerine göre bu süre 35 ile 50 dakika arasında değişebilir. Yemeğin üzeri kızarmaya başladığında fırından çıkarabilirsiniz. Eğer pişirme sırasında yemeğin suyu azaldıysa, bir miktar sıcak su ilavesi yapabilirsiniz.
Arap Tava Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler, Bedri Usta’dan Püf Noktaları
Kıymanın orta yağlı olması gerekiyor. Çok yağlı kıyma yemeği ağırlaştırabilir.
Patatesleri çok büyük doğramayın, aksi halde geç pişer ve diğer malzemelerle uyumlu olmaz.
Sarımsak ve domatesin lezzeti yemeğe karakter katıyor. Taze domates kullanmanız önerilir.
Baharat oranlarını damak tadınıza göre artırıp azaltabilirsiniz ancak pul biber bu yemek için oldukça önemlidir.
Fırınınızın turbo özelliğini kullanmanız, eşit pişirme için avantaj sağlar.
MasterChef 2025 Son Bölümde Neler Oldu, Kim Elendi, Kim Eleme Potasına Girdi?
MasterChef Türkiye 2025’in 19 Eylül tarihli bölümünde eleme potasına giren yarışmacılar İrem ve Nisa oldu. 18 Eylül’deki ödül oyununu ise kırmızı takım kazandı. Ödül olarak mavi takıma, Somer Şef'in restoranında yemek yeme şansı verildi.
Son elenen yarışmacı ise İlhan oldu. Yarışma her geçen gün daha da kızışırken, MasterChef’teki tarifler de izleyicilerin mutfağında denenmeye devam ediyor.
Arap Tava Hangi Yöreye Ait, Hangi Bölgenin Yemeğidir?
Arap tava, özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait olan, Adana, Gaziantep, Hatay gibi illerde sıkça yapılan geleneksel bir yemektir. Et, sebze ve baharat üçlüsünün mükemmel uyumuyla pişirilir ve çoğunlukla fırında yapılır. Genellikle yanında şalgam, turşu ve lavaş ile servis edilir.
Sıkça Sorulan Sorularü
Arap tava hangi yöreye aittir?
Arap tava Güneydoğu Anadolu mutfağına, özellikle Adana ve Gaziantep yöresine aittir.
Arap tava kaç dakikada pişer?
200 derece fırında yaklaşık 40-45 dakikada pişirilir.
Arap tava malzemeleri nelerdir?
Kıyma, patates, soğan, biber, domates, sarımsak, salça, baharatlar, zeytinyağı ve su.
Arap tava fırında mı yoksa tavada mı pişirilir?
Orijinal hali fırında tepsi içinde pişirilir, bu nedenle ismine rağmen tava kullanılmaz.
Arap tava yaparken kıyma mı kuşbaşı mı kullanılır?
Her iki şekilde de yapılabilir ama MasterChef’te kullanılan tarifte kıyma tercih edilmiştir.





